В желанието да вземем повече от живота (пари, власт, слава) изтласкваме часовете за сън като ненужни. Запълваме ги с натрупване на знания, усвояване на опитности и забавления. Престижът от преднината и успехите носи удовлетворение и радост, но цената която плащаме е висока. Търсим стимулиращи средства, които да компенсират изчерващите се сили от липсата на сън. Появява се хронично безсъние, което е особено изтощително. 

Длъжници сме към тялото и ума със своето недоспиване. Физиологичните реакции, концентрацията, вниманието, тонусът на мускулите, желанието за работа значително се понижават. На тяхно място с възцаряват: безпокойство, раздразнителност, негативизъм, хронична умора, дори инфаркт и инсулт.

Много фина система поддържа автоматично денонощния ритъм на сън и бодърстване, т.нар. "биологичен часовник”. Будният период съответства на светлия период от денонощието. В малките часове на нощта от 2 ч. до 5 ч. тялото е в естествена готовност за заспиване. Норма за съня няма. Той е строго индивидуална потребност за отпочиване и обновление на всички системи и органи.

За достатъчно сън всяка вечер:

Спалнята да бъде тиха и колкото е по-тъмна, толкова по-добре.

Широкото легло гарантира удобство по време на съня.

"Не" на контрастните душове непосредствено преди сън.

Кофеиновете напитки ограничете до 18 часа.  

Ставане по едно и също време всеки ден.

Спалнята не е място за работа.

Още по темата: