Можем да си помогнем сами при схващане на мускулите на ръцете, врата и болки в гърба като импровизираме домашен масаж чрез размачкване на мускулите. Така се премахват вече съществуващи сраствания на меките тъкани, които могат да бъдат болезнени и ограничаващи движенията.

Самомасажът снабдява мускулите с повече кръв и кислород и отпуска прекалено тонизираните мускули в дадената зона.

У дома може да използвате различни масажори. Бедрата и подбедриците може да разктривате с точилката. Стъпалата - върху ролерите. Фоумролер или топка за тенис за разтриване на плешките и ръцете. 

Ромбоидните мускули на гърба между плешките са болезнени и напрегнати от принудителната поза при работа с компютър. Те може да се размачкат като се ляга по гръб върху фоумролер, така че уредът да е по дължината на гръбначния стълб. Движението на тялото е наляво - надясно върху него. Ако болката от самомасажа е прекалено силна, трябва да се намали натискът, но да е достатъчен, за да има ефект.

Трицепсът на задната част на ръката осъшествява разгъване на лакътя. За да се размачка с тенис топка или фоумролер уредите се поставят на масата и се размачва трицепсът с ръка пред тялото.

Сгъвачи и разгъвачи на киткатa и движението на пръстите, когато са преуморени от работа с клавиатура/пиано може да се размачват с фоумролер, поставен върху маса, двете страни на предмишницата.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Времетраенето на самомасажа трябва да бъде в пряка зависимост с нуждата. По-твърди сраствания имат нужда от продължителна и по-честа манипулация.

Като начало се започва с 30 секунди до 1 минута на всяка мускулна група. Времето намалява при постигане на релаксация на даден мускул, но се увеличава времето в най-засегнатата зона.