Рибата притежава отлични качества на храна, богата на протеини. Тя допринася за общото здравословно състояние и подобрява вида на кожата, косата и ноктите. Заради високото съдържание на йод, е заслужила оценката - храна за мозъка. Морската и океанската риба съдържат много повече йод от останалите видове. Освен това е безценен източник на фосфор, калций и желязо, а също и на витамините А, Е, D, В. Нейните хранителни съставки поддържат функцията на щитовидната жлеза, периферната нервна система и имунната защита.Тя е храна, препоръчвана на хора със сърдечно-съдови заболявания, заради съдържанието на омега-3 ненаситените мастни киселини.
Редовната консумация на риба е полезна срещу "стареенето на мозъка”
Отлично се съчетава с подправки. Добре приготвена на скара, а също печена или варена, рибата е от истинските деликатеси на природата. Тя не се нуждае от продължителна термична обработка. Разбира се, времето за печене трябва да е съобразено с дебелината и размера на рибата, което варира от 5 до 12 минути за всяка страна.
Подходящи сосове за риба на скара са:
Сос "Холандезе", сос с босилек, сос "Беарнез” (когато към сос "Холандезе" сe прибавят пресен магданоз и пресен естрагон).
Сос на главния готвач с каперси за риба
- 4 с. л. разтопено масло
- 1 ½ с.л. лимонов сок
- 1 с. л. каперси
- 1 ч. л. нарязан магданоз
- ½ ч. л. соев сос
Маслото се разтапя и към него си прибавят лимонов сок, каперси, магданоз и соев сос. Загрява се, докато започне да цвърчи и със соса се залива опечената риба на скара. Сосът е достатъчен за една средно голяма риба.