От рак на дебелото черво всеки може да се разболее. Той е сред водещите причини за смърт от рак и при мъжете, и при жените. Симтомите на колоректарлен рак се проявява след 50 години. Коварството му е в това, че когато се появят симптомите, вече е твърде напреднал, за да бъде успешно излекуван. 

Рискове за колоректален рак имат хора с:

-Полипи в дебелото черво

-Улцерозен колит

-Болест на Крон

-Родственици с доказан колоректален рак

Тъй като колоректалният рак започва от полипи в дебелото черво, ако те се видят при скрининг чрез колоноскопия, могат да бъда отстранени веднага.

Така с теста едновременно се извършва и профилактиката.

А ранното откриване на рака дава възможност за успешно излекуване чрез операция.

Скринингът спасява живот

За повечето хора скринигът трябва да започне на 50 години, но който е с висок риск трябва да се изследва по-рано и по-често.
- Тест за следи от кръв в изпражненията, което е знак за полип или рак в червото, може да се прави всяка година..
- Флексибилна сигмоидоскопия, при което се оглежда лигавицата на край на червото, където най-често се появяват новообразувания, се препоръчва да се прави на всеки пет години.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

- Колоноскопия, при нея лекарите оглеждат цялото дебело черво и ако има, премахват полипите или раковите образувания. Тя се препоръчва да се прави на всеки 10 години. Когато се установи нещо нетипично се извършва допълнително хистологично изследване на взетия материал.