Лилавата напитка става популярна сред младите хора, особено в хип-хоп общността в южните американски щати в края на миналия век. "Purple Drank" е жаргонен термин за микс от сироп за кашлица, антихистаминови лекарства, газирана напитка с лед и желирани бонбони, добавяни за примамливия лилав цвят и за вкус. "Purple Drank" е пристрастяваща напитка, наивно употребявана като наркотик за развлечение. Поради използването му от рап изпълнители в Хюстън, тя става по-популярна. Сред рапъри и футболисти в САЩ е имало редица арести и смъртни случаи, свързани с употребата на "Purple Drank". Продуцентът DJ Screw популяризира "буламача" (както той самия го нарича) като на него приписва своето  вдъхновение за "нарязаното” ритмуване - стилът на хип-хоп музиката, но... очевидно, с лилавата напитка се свързва и ранната му смърт.

Основното пристрастяващо вещество в "Purple Drank" е кодеин, съдържащ сироп за кашлица, а кодеинът е опиат. В добавка на антихистаминово средство двете лекарства могат да доведат до седация и промяна на нивото на съзнание. Ефектът на еуфория продължава между три и шест часа. Както при повечето депресанти на Централната нервна система, смесването им с алкохол или екстази значително увеличава риска от дихателна недостатъчност и други усложнения, които могат да бъдат фатални.

Признаци за злоупотреба с "Purple Drank":

Зеницата не реагира на светлина

Дрезгав глас

Бавен, неясен говор

Неконтролирано движение на очите

Забавен пулс

Сънливост

Загуба на равновесие

Загуба на координация

Бледост

Запек

Инфекция на пикочните пътища

Проблемите със зъбите

Наддаване на тегло

Отказване от "Purple Drank"

Както при всяки друг вид пристрастяване, отказването от тази зависимост е трудно и продължително. Първото условие за отърваване от нея е искрено желание за възстановяване, до постигане на свободен от наркотичното вещество начин на живот. Една от американските системи отнема по-дълго време от един месец до създаване на възможност да се изгради ново качество на живот - без злоупотреба с "Purple Drank". Множеството объркани човешки съдби говорят за големия риск от лилавата напитка, особено сред тинейджъри, защото, за съжаление, смъртните случаи никак не са малко поради предозиране и глупави комбинации.

Има много прякори за този наркотик сред своите потребители: Sizzurp, Lean, Texas Tea, Memphis Mud, Purple Sprite, and Drank.