Трети сезон на романтичното риалити „Ергенът“ завърши драматично и може би травматично за Маги и Надежда, които бяха „изоставени“ чрез видео съобщение, след многобройните вълнуващи срещи и обяснения в любов на Алек.

Коментарите в социалните мрежи за постъпката му са безмилостни: „страхливец“; „толкова надежди им даде и накрая избяга“; „то хубаво да не искаш нито една от двете, но поне ѝ го кажи в очите“; „момичета, да не дава Господ такъв мъж да ви се падне“

Всички са дълбоко разочаровани от шокиращата развръзка, която за съжаление не се случва само в риалити формата, а е позната ситуация на много жени, които са изоставени чрез съобщения или дори без никакво обяснение. 

Това преживяване може да нанесе огромна психологическа травма. За съвет, как да се справим след подобна раздяла, се обърнахме към психолога и терапевт Мартин Леви. Той завършва психология в Англия и психотерапия в института на Мадлен Алгафари, като е обучаван от нея и в момента работят съвместно.  

Снимка: Мартин Леви

БОЛКАТА И РАЗОЧАРОВАНИЕТО ОТ ОТХВЪРЛЯНЕТО

На първо място е хубаво да се осъзнае, че няма вариант, в който болката от отхвърлянето да изчезне или да не се преживее. Всяка загуба в живота ни предизвиква различно ниво на траур съответстващо на големината на загубата, обяснява Мартин Леви.

Всяка емоция има нужда да бъде изживяна и почувствана, това е и механизма чрез който ние се пречистваме и след това можем да продължим напред с живота си, допълва още той. 

За да преминем по-бързо и безболезнено през този труден период, помага да извършваме действия или движения, които олицетворяват нашите мисли и емоции, ако не ги изразим, те се натрупват и усилват болката. 

Канализирането на мислите в действие, като разговор с някого, крещене, тичане, удряне на боксова круша или танцуване, помага да се завърши този цикъл и да се избегне натрупването на негативни емоции в тялото. Важно е действията да изразяват мислите, а не да ги притъпяват, съветва психологът.

ЕМОЦИОНАЛНИЯТ ШОК И УСЕЩАНЕТО ЗА НЕУВАЖЕНИЕ

Приключването на връзка, чрез дигитални канали, като текстови, гласови или видео съобщения най-често показва липса на емоционална зрялост в човека, който го прави, обяснява психологът Мартин Леви.