Като дете Джеймс Клиър успява да се възстанови след сериозен спортен инцидент и въпреки малките шансове, възвръща добрата си форма и продължава да тренира. Този опит му помага да разработи стратегия за изграждане на навици, която прилага в личния и професионалния си живот, в спорта и образованието си.

През ноември 2012 г. започва да публикува статии за своята история и опит в сайта jamesclear.com. Само за три години списъкът с абонати за седмичния му и-мейл бюлетин нараства до над 200 000 души, което го превръща в най-бързо разрастващия се бюлетин в интернет. 

Клиър непрекъснато получава покани да говори за науката, свързана с изграждането на навици, поведенчески промени и устойчив личностен растеж. Изнася лекции в САЩ и Европа, в университети като „Станфорд“ и компании като „Гугъл“. Негови статии се появяват в известни издания като ТАЙМ, Антрпреньор, Форбс и Фаст Къмпъни, а треньорите от НФЛ и НБА започват да прилагат написаното на практика с отборите си.  

Всеки месец сайтът на Клиър се посещава от над един милион души, а абонатите за и-мейл бюлетина му вече достигат над 500 000 души. Повече от 10 000 лидери, мениджъри, треньори и учители са преминали през неговите обучения. Вече и българските читатели ще могат да се възползват от полезните насоки и стратегии за изграждане на навици, които Джеймс Клиър описва в първата си книга „Атомни навици“.

Искате да промените навиците си? Джеймс Клиър ще ви научи как. “Атомни навици“ предлага доказана стратегия за успех. Независимо дали сте лидер, който иска най-доброто за екипа си, атлет, който се готви за състезание, или просто човек, който не може да откаже цигарите, да свали някой килограм или да намали стреса в живота си – тази книга ще ви помогне да постигнете целите си стъпка по стъпка.

Джеймс Клиър, един от водещите експерти по изграждане на навици, разказва как удивителните постижения всъщност са резултат от дребни на пръв поглед, но значими промени в поведението ни.

Въртите се в омагьосан кръг от вредни навици? Проблемът не е у вас. Проблемът е в системата, която използвате. Често лошите навици биват повтаряни отново и отново. Не защото не искаме да се променим, а защото ни липсва правилен подход. „Атомни навици“ дава отговор на въпроса как да променим поведението си, така че да се отърсим от нежеланите привички и да запазим онези, които допринасят за доброто ни физическо и емоционално здраве.

Още с излизането си „Атомни навици“ оглавява класациите в САЩ. Книгата става бесселър на „Ню Йорк Таймс“, „Ю Ес Ей Тудей“ и „Пъблишърс Уикли“. „Фаст къмпъни 7“ я нарежда сред най-добрите бизнес книги за 2018 г., а „Бизнес Инсайдър“ я включва в класацията на най-добрите книги за самопомощ  за 2018 г.

"Изключително практична и полезна книга!", казва Марк Менсън, автор на „Тънкото изкуство да не ти пука“. „Атомни навици“ е чудесно четиво. Научих много от книгата и смятам, че може да е полезна на различни хора", казва Гейл Кинг, редактор на „О, Списанието на Опра“.

10 неща, които ще научите от "Атомни навици". Как да...

1. Изградите система, с която всеки ден да ставате с 1% по-добър.

2. Изкорените лошите навици и да запазите добрите.

3. Избегнете често срещаните грешки, когато се опитвате да промените навиците си.

4. Преодолеете липсата на мотивация и воля.

5. Изградите силна идентичност и самоувереност.

6. Намерите време за създаване на нови навици (дори когато животът ви стане прекалено напрегнат).

7. Живеете в среда, в която успехът да идва с лекота.

8. Правите малки, лесни промени, които да водят до забележителни резултати.

9. Се върнете обратно към целта дори когато изгубите посоката.

10. Приложите всички тези идеи на практика в собствения си живот.

Прочетете избран откъс от „Атомни навици“, която излиза на 29 октомври от издателство "Хермес" в превод на Огнян Алтънчев. >>>

Как научих за навиците

Постъпването в университета „Денисън“ бе едно от най-удачните решения в живота ми. Спечелих си място в бейзболния отбор и макар да се намирах на дъното на списъка с играчите – бях първокурсник все пак, – преливах от радост. Въпреки проблемите, преживени през последните години в гимназията, в колежа успях да стана спортист. 

В скоро време обаче не се очертаваше да участвам редовно в университетския отбор, така че имах време да се заема с подреждането на живота си. Докато колегите ми будуваха до късно и играеха видеоигри, аз си изградих добър навик да си лягам рано. Насред всеобщия хаос, царящ в мъжкото общежитие, се зарекох да поддържам стаята си чиста и подредена. Този напредък беше наистина дребен, но ми внуши чувството за контрол върху живота ми. Освен това нарастващата увереност в собствените ми сили се отрази и на успеха ми в класната стая, тъй като навиците ми за учене значително се подобриха и през първата година бях пълен отличник.

Семестрите минаваха един след друг и с времето успях да си изградя дребни, но трайни навици, които впоследствие доведоха до резултати, далеч надхвърлящи очакванията ми. Например създадох си навика да вдигам щанги много пъти в седмицата и през следващите години почти двуметровият скелет, тежащ 77 килограма, се превърна в строен, 90-килограмов спортист. 

През втората година успях да си спечеля място на първи питчър, малко след това бях избран за капитан на отбора, а в края на сезона бях включен в отбора на Всички конференции. Навиците ми за спане, учене и спортуване обаче започнаха да дават резултати чак към края на третата година. 

Шест години след като бях ударен с бейзболна бухалка в лицето, откаран с хеликоптер в болницата и поставен на изкуствено дишане в медикаментозна кома, бях избран за най-добър спортист на университета „Денисън“ и включен в отбора на американската университетска лига – чест, оказана само на трийсет и трима играчи от цялата страна. Когато се дипломирах, вече бях включен в списъка на университетските рекорди в осем различни категории. Същата година бях награден с най-високата академична награда на университета – Президентския медал.

Моля да ме извините, ако всичко това ви прозвучи като самохвалство. Честно казано, в кариерата ми на спортист няма нищо свръхестествено или легендарно. Така и не стигнах дотам да играя професионално. Въпреки това, като връщам годините назад, вярвам, че съм постигнал нещо също толкова рядко срещано – успях да разгърна целия си потенциал. Вярвам, че концепциите, изложени в тази книга, ще помогнат и на вас да развиете своя.

В живота всички се сблъскваме с какви ли не предизвикателства. Тази травма бе едно от моите и то ми даде много важен урок – промени, които на пръв поглед изглеждат дребни и незначителни, ще доведат до забележителни резултати, ако успеете да ги поддържате. На всички ни се налага да се справяме с неуспехи в този живот, но в дългосрочен план качеството на живота ни много често зависи от качеството на навиците ни. Каквито навици имате, такива резултати ще постигнете. А с по-добри навици вече всичко е възможно.