Днес алтернативната медицина набира все по-голяма популярност. Започваме да разчитаме на акупунктура, на билки, на хомеопатия, но малко от нас осъзнават, че дори и природните средства са лекарства. Някога смятали ли сте, че можете да накарате тялото ви да се регенерира само, при това без каквито и да е добавки, било то и растителни? 

Мастер Хончи Шао практикува метода Пайда Ладжин. Той представлява самолечение, за което не е нужно да търсите какъвто и да е специалист, каквато и да е външна намеса. Всичко идва от самите вас. Не е нужно да вярвате, нужно е да опитате. Защото не го ли направим, винаги ще бъдем обречени на провал.

Как да поддържаме енергията си през ежедневието, особено предвид заобикалящата ни реалност?
Докато имаме живот, имаме и енергия. Въпросът е как да балансираме енергията. Защото ако се ядосаме или разстроим, това също е енергия. Но тя е негативна. Ако сме щастливи и весели, това е добра енергия.

А как да запазим позитивната енергия?
Това е добър въпрос. Можете да говорите с психолози, свещеници, монаси... Има много хора, чиято работа е да запазват позитивната енергия. Но за нас, китайците, това не е нещо религиозно. Например хората са депресирани. Когато правим Пайда Ладжин, хората се облекчават и това е очевидно. Това е физическо действие. Но физическите действия предизвикват всякакъв вид химични и биологични промени. Дори и психологически или емоционални.

Ние гледаме на себе си по-скоро като на физически тела, а не като души, които генерират енергия. И точно тук се проявява този дисбаланс. Как можем всъщност да приемем самите себе си като енергия, а не като физическо тяло, което просто трябва да работи?
Има причина, поради която се фокусирах върху Пайда Ладжин. Преди работех в Ню Йорк и в Хонконг повече от 10 години. Занимавах се с финанси. След това напуснах сферата и започнах пътуването си. В началото научих акупунктура. И тя е чудесна. Но може да се прави само от лицензирани за това лица. След това осъзнах, че трябва да има нещо по-ефективно и по-просто. Седнах в офиса си и започнах да търся това нещо. След това открих Пайда Ладжин.  Този метод се концентрира изцяло върху енергията. А ние всички имаме такава. Системата е там, а ние просто трябва да я активираме. Чрез потупване. Толкова е просто.

Когато се чувстваме потиснати, просто трябва да раздвижим телата си?
Да, можете да направите това! Много често хората ми казват, че са имали скандал с половинката си, а аз им казвам просто да направят потупването от вътрешната страна на лакътя. За 10 минути. И се чувстват облекчени. Защото това е физическо действие, което носи психологическо и  емоционално облекчение. Всъщност, всеки аспект на животите ни се отнася до енергия. Всичко е въпрос на честоти. Просто са различни

Но как да запазим тези честоти, когато умовете ни са обременени от други хора? От думите им, които несъзнателно започваме да приемаме за истина. И се чувстваме безсилни, болни. Как да направим бариера, за да предпазим себе си?
Традиционната китайска медицинска книга е най-известна именно с това – че ако имаме достатъчно позитивна енергия, то тогава негативната няма да може да ни повлияе. Хората сме интерактивни. Най-добрият начин е да подсилим себе си. Притесняваме се от други хора, защото сме слаби. Така е и с настинките – някои хващат, някои не. Слабите хора се заразяват по-лесно. И дори и да се разболеете, ако имате силна енергия, вие ще се възстановите по-бързо.

А как да станем по-силни?
Има толкова много начини. Дори и чрез медицина. Но забележете, че хората приемат само материалното лекарство за лекарство. Но всъщност разговорът е лекарство. Йогата е лекарство. Пайда Ладжин също. Това са чудесни лекарства, но са трудни за повечето хора. Да, те са безплатни, но са абстрактни. Но Пайда Ладжин се приема по-добре, защото е физическо преживяване – можеш да почувстваш енергията веднага, а йога не можеш да научиш за една минута. Друг проблем е, че хората харесват сложни неща – сложни теории, сложни екипировки, сложни начини на мислене. Много по-лесно е да чуеш бебетата, а не възрастните. Защото те не съдят. С други думи,  А Пайда Ладжин е нещо толкова просто, което всеки може да прави. Защото всичко се отнася до баланса. Вселената е много просто устроена – Ин и Ян. Или по научен начин – нула и едно. Това е научен език. Едната страна е тъмна, другата – светла.

Как да се справим със собствените си блокажи?
На първо място трябва да разберете, че имате такива. В противен случай няма как да се справите. Пайда Ладжин ви помага да се самодиагностицирате.

А когато не е физическа, а емоционална болка?
По същия начин! Когато започнете да практикувате потупването, разбирате, че имате физически, а не емоционален проблем. Не съм видял нито един човек, който има само физически или само емоционален проблем. Всичко идва заедно – не можем да делим духовния от физическия  живот. Те са едно. Чрез Пайда Ладжин не просто откривате проблемите, а и им прилагате лечение – всички хормони се променят. И последно, но не на последно място - превенция. Други възможни проблеми ще изчезнат, а евентуалните големи ще станат незначителни. Или дори ще изчезнат.

Смята ли се, че това е тайна?
Това Е тайна. Не защото искаме да го скрием, а защото не го вярваме. Ако аз ви го кажа, а вие не го повярвате, то ще остане тайна завинаги. Ако го повярвате – значи сте се справили. Не можем да принудим никого да вярва в каквото и да е. Не можем да манипулираме хората, но можем да ги накараме да опитат. Ако не успеем – край. Защото е важно хората поне да искат да опитат.

Мислите ли, че хората днес са по-отворени към духовността, към науката за енергиите? Готови ли са за това?
Мисля, че те не просто са готови, а че точно сега е правилното време за това. По две причини. Имам групи от малко хора, които смятат, че методът Пайда Ладжин е страхотен – той е излекувал диабет, Алцхаймер, рак, депресия, Паркинсон... Те ме питат защо аз практикувам метода, а не лекарите. Аз им отговарям, че аз не съм велик човек. Защото аз не съм открил този метод, аз съм го заел. Първо, модерните технологии и науки би трябвало да услеснят всичко – да направят медицината по-добра, по-достъпна. Но се случва точно обратното. Това е много странно. Така че забравете за сериозните болести. Дори и обикновена настинка може да ни отнеме дълго време да се излекуваме. Позитивната част от технологичната гледна точка е минимализирана. Защото ако можеха сериозните болести като рак и диабет да се излекуват толкова лесно, то тогава нямаше да има индустрия. Хората вярват в авторитетните лица – ако някой прочете за този метод и след това лекар го опровергае по телевизията, те ще се откажат. Днес е различно. Защото нещата ги пише в книгите – всеки може да отдели 10 минути и да ги опита. След Шоуто на Слави, дама от друг град в България се обади и каза, че болката й е изчезнала за няколко минути. Но когато споделим това с хората, те смятат, че говорим безсмислици. Днес тези неща се разпространяват по интернет и е по-лесно. Защото ако един човек е излекувал диабета си по този начин, това е изключение. Но ако са го направили 100, това е различно. Това, което трябва да направим, е споделяне – за да пътуват добрите новини. Благодарение на интернет. Това е отговорът на въпроса Ви – комуникация. И това работи. Рекламата няма значение.

За щастие има хора като Вас, които са тук, за да споделят, защото повечето хора се страхуват или срамуват, че хората ще ги съдят или ще им се присмиват.
Смятам, че има три групи от хора – такива, които са склонни да споделят, такива, които го правят понякога и такива, които го крият изцяло. Това, което искам да кажа е, че според мен наистина правилното време е сега, защото все повече хора искат да споделят.

Каква е техниката при депресия?
Няма техника! Просто потупване! Важно е да се потупвате по ставите. По коленете, по ръцете. Така можете да излекувате цялото тяло от глава до пети.

Потупваме се по сърцето, защото любовта е отговорът на всичко ли? Най-висшата любов, любовта към самите себе си? Защото сърцето е символ на това.
Има голяма разлика между китайската и западната медицина що се отнася до сърцето. Според лекар, практикуващ западна медицина, то е просто сърце. Орган. Но китайската медицина го разглежда както като физическо сърце, така и по друг начин. Според китайците сърцето управлява всичко, то е връзка между самите нас и цялата Вселена. Нашето тяло всъщност е микровселена. Малък космос. И когато практикуваме Пайда Ладжин върху сърцето, ние сме излекувани. Справяме се с цялата вселена. Защото винаги сме фокусирани върху сърцето. Когато хората се чувстват ядосани, те се попупват, защото по този начин честотите на съзнанието се променят. Ако сте уплашени или разстроени, правите същото. Да, това помага, защото използваме сърцето не само като физическа, а и като метафизическа част. Това няма как да се обясни, а трябва да се практикува. Защото самите вие ще усетите промяната.

Какво мислите за несъвършенствата? Как да приемем самите себе си и другите заедно с недостатъците?
Няма нищо съвършено. Ние съществуваме в момента заради несъвършенствата. Естествено е да минаваме през тях. Имаме болести, защото имаме много проблеми. Имаме това тяло, за да го развиваме. Но повечето хора се фокусират върху развитието само на физическата част. А това трябва да се прави едновременно. Физически, емоционално, дори и духовно.

Как можем да обичаме себе си и да приемаме собствените си недостатъци?
Трябва да преминете през всичко – любов, омраза, негативизъм и позитивизъм. Мога да ви дам пример: Заех се със случая на дама, която дори не познавам. Баща й имаше Алцхаймер в толкова напреднала фаза, че дори не е успявал да разпознава кои са те. Не е можел да контролира физиологичните си нужди. А това е голяма травма. Как може семейство да премине през това? След като тя научи за метода, говорихме с майка й, за да използваме потупването върху баща й. Той съответно отказа, защото това е болка. Знаете ли какво направиха? Използваха въжета, за да го завържат за стола. Вероятно това ви звучи брутално. И те започнаха да практикуват Пайда Ладжин върху него. Разбира се, бащата крещял и протестирал, но те прилагали техниката въпреки това. Знаете ли какво се случило след два дни? Бащата ги помолил да го направят отново. Знаете ли защо? Част от спомените му се върнали. Започнал да контролира физиологчните си нужди. Превърнал се отново в нормален човек. Няколко месеца по-късно, било е зима, цялото семейство се събрали заедно за празниците. Заради студа, бащата хванал настинка и го пратили в болница. И съпругата му отказала, защото щели да излекуват настинката му с потупване! Братята и сестрите се противили и тъй като били мнозинство, го настанили и започнали да му дават противовирусни препарати. След една седмица той починал.

Тази история може да ви звучи жестоко, но тя е в името на любовта. Това удряне звучи брутално, но то не е. То е истинска любов.

Защо хората са толкова осъдителни?
Да, трябва да има причина. Будистите го наричат карма. Например ако сте пушач от дълги години, тази дейност вече се е превърнала във ваш навик и не можете да го спрете. Това е най-простият начин да се обясни. Навикът за ядене е същото. Всяка страна има своя национална кухня, така че ако имате навик, той е същият. Защо не си оформим друг, по-хубав?

Да, но можем да го променим. Ако искаме.
Да, но ви е нужна сила и воля. Тя не идва от мозъка, а от сърцето. Хората често бъркат тези две неща. В такава ситуация винаги им задават въпроса дали виждат мисленето с мозъка. Следващият въпрос е: А кой контролира мозъка? Трябва да има нещо зад него. Мисля, че има душа там. Това е твърде философско може би.

Това е истината. Трябва да слушаме сърцето, а не мозъка. Нека да си поговорим за депресията.
Има хиляди успешни случаи на излекувана депресия. Всъщност ако прочетете книгата ми, има няколко успешни концепции за справяне с това. На първо място трябва да забравим за имената на болестите, защото те са подвеждащи. Както Вие споменавате за депресията сега. Всички болести са просто различни енергийни блокажи по меридианите. Когато практикуваме Пайда Ладжин, ние ги отпушваме. Ще се освободим от блокираната енергия и от стреса. Тази система е безплатна. Тя прави хората щастливи. Но за тази цел, трябва да отворите съзнанието си. С потупването е същото – отваряте не само меридианите, а и стомаха си. Наблюдавал съм много случаи. Например дама, която спори с лекар. Докато спорът траеше, тя започна да гори. Това, че тя беше разстроена, доведе до раздразнение на стомаха. Винаги се усеща напрежение. Например когато се уплашите от нещо в тъмното, сърцето ви започва да бие по-силно, но всъщност цялото ви тяло изтръпва. Когато сте ядосани е същото – спорите ли с някого, цялото ви тяло е напрегнато също. Но кгоато сте щастливи, се отпуска. Същото е и при студ, и при топлина. Физически нещата са еднакви. Стане ли ни студено, се свиваме. Стане ли ни топло, се отваряме. Така можете да осъзнаете причината за всички болести – не само физическите, а и емоционалните, като депресията. Чрез Пайда Ладжин и отварянето на меридианите, не просто се лекуваме физически, а и духовно и емоционално. Хората често плачат. Всичките им спомени се връщат. Дори и такива от 50 години, когато те са били още деца. След като са се наплакали, те се чувстват по-комфортно. Интензитетът на плача е различен за всеки, но помага много. Освен това се случва и физическа детокцикация след този процес. Много е просто. Елън, моята асистентка, дойде с мен в Южна Африка. Тя е искала да се самоубие много пъти. Дойде с мен, за да се присъедини към екипа, защото този метод я беше излекувал изцяло.

Ето го и нейния разказ: „Работя с Пайда Ладжин от няколко години. Миналата година бях в много дълбока клинична депресия. Една година бях в това състояние и не го пожелавам на никого. Бях ходещ мъртвец и никой не можеше да ми помогне. Нито лекар, нито семейството ми, нито приятелите ми не ме подкрепяха. Немското ми семейство ме викаше в Германия. Е, отидох, но след 4 месеца бях по-зле. След това си казах, че съм най-глупавият човек на света. Защото от тук нататък животът ми щеше да е много тъжен, много болезнен и неприятен. Знаех какво трябва да направя, но не го правех. Ако ви кажа как се излекувах, няма да ми повярвате. Аз съм на 71-годишна възраст, работя по 18-19 часа всеки ден, а единственият начин, по който можете да ме спрете, е с куршум в главата.”

Всички се опитват да повлияят на това състояние – семейството и приятелите препращат от лекари на лекари, от Африка до Германия, а това не работи. След това той започна да практикува Пайда Ладжин и всичко се оправи.