"Щастието при интелигентните хора е най-рядкото нещо, за което знам", казва писателят Ърнест Хемингуей. И греши, защото хората с по-висок коефициент на интелигентност е по-вероятно да бъдат щастливи, показват резултатите от научно изследване.

Проучването несъмнено противоречи както на максимата на  Хемингуей, така и на популярното схващане, че интелигентността предразполага хората към нещастие по някакъв начин.

"Установихме, че коефициентът на интелигентност е свързан с щастието на хората, тъй като нивата на щастие са най-ниски в групите с по-нисък коефициент на интелиигентност и най-високи в групите с по-висок. Това е особено важно, когато разглеждаме актуалните дебати за щастието", коментира д-р Анджела Хасиотис.

Снимка: iStock

"Когато разгледахме данните, видяхме, че хората с по-нисък коефициент на интелигентност са по-малко щастливи - заради по-големите социално-икономически затруднения, като по-ниските доходи. Същевременно тези хора са по-малко склонни да бъдат щастливи, защото се нуждаят от повече помощ с умения за ежедневияето, имат по-лошо здраве и съобщават за повече симптоми на психически стрес", допълва ръководителката на изследването.

За проучването специалистите са анализирани данни от близо 7000 души. Резултатите показват, че хората с най-нисък коефициент на интелигентност (IQ 70-99) са най-малко щастливи в сравнение с тези с най-високи коефициенти на интелигентност (IQ 120-129).

Пълните резултати от проучването са публикувани в списание "Psychological Medicine".