Случвало ли ви се е да броите секундите в последния работен ден преди отпуск? Почивката е най-сладка за работещите и затова, колкото повече тя наближава, толкова по-бавно тече времето в офиса. Е, лято е и всеки празник и повод за почивка се маркира с червено на календара, и от 9 сутринта до 17 часа вечерта се обмислят комбинации от дни за почивка.

Късметлиите, които са натрупали достатъчно дни годишен отпуск, трябва да знаят колко време почивка им трябва, за да са максимално релаксирани при завръщането си. Едно ново проучване на ALOW (Australians to Travel the World) обяви, че за идеалната почивка са ни необходими от 7 до 11 дни.

Изследователи от Университета на Тампере във Финландия са изследвали нивото на стрес от работа по време на почивка. Така открили, че отпуските, които продължават между 7 и 11 дена, са най-спокойни. Успeли са да се отпуснат и да не мислят за работа или за предстоящите си списъци със задачи или отговорности.

Може да не ви звучи много, но малко повече от седмица е достатъчно време, за да изключите и да се върнете на работа наистина освежени - нито повече, нито по-малко. Интересното е, че всяка почивка, която продължава повече не действа по същия начин.

При ден повече от 11 дни и започвате да мислите за това, колко задачи ви се натрупват докато отсъствате. От друга страна кратките уикенд почивки, независимо дали са някъде надалеч, няма да ви се отразят добре. С тях не се отпускате напълно и не се откъсвате от работата.

Ваканциите си остават най-добрата опция за почивка, а времевия обхват вече го знаете. Изследователите споделят, че още в началото на почивката настроението и здравословното ви състояние започват да се покачват, но пикът е в 8-ия ден. Вече сте напълно релаксирани след осем дни.

Е, днес е малко трудно да забравим за ангажиментите си и работата, "благодарение" на технологиите и социалните мрежи, разбира се. Но един съвет – не отваряйте служебната поща по време на ваканция, това е време за вас, а не за работата. Преди да организирате следващата си почивка си помислете колко време ви трябва и как да се отдалечите от работата си, за да си починете реално.