Случвало ли ви се е да попаднете на социопат или нарцисист? Първо, нека да изясним каква е разликата между двете понятия? Всички социопати са нарциси, но не всички нарциси са социопати. Объркахте ли се? Нека се опитаме да ви обясним. Докато между двата типа личност има известни сходства, то мотивите, които стоят зад техните думи и поведение, са различни. Докато социопатът иска да контролира всеки аспект от вашия живота, то нарцисът винаги държи да бъде в център на вниманието и да посвещавате цялото си време само и единствено на него. И двата типа личности обаче прибягват до едни и същи методи на манипулация, за да получат онова, което искат. Вижте кои са фразите, които те използват, за да подкопаят увереността ви:

#1 „Мразя драмите”

Те обичат да повтарят този израз, но самите те са майстори на драматизациите. Те могат да ви обожават, да ви поставят на пиедестал над всички останали, да се възхищават на перфектния ви сговорчив характер, но не забравяйте, че те също така могат да бъдат патологични лъжци, серийни измамници и вечните жертви. Не след дълго тези качества започват да изплуват на повърхността и могат да ви причинят огромно объркване. Всеки път, когато им споделяте своите притеснения или тревоги, те ще ви декларират своята омраза към драмата и ще ви накарат да се чувствате зле. Вместо да ви подкрепят или да ви дадат кураж, ще ви изкарат кралица на драмата.

#2 „Ти си...”

Попълнете празното пространство - луд, неустойчив, ревнив, заядлив, безсърдечен и т.н. Подобни обвинения от страна на партньора социопат обикновено започват, когато връзката започне да се срива. В началото й той ще ви каже, че всички негови бивши половинки, колеги или приятели са луди, неустойчиви, ревниви, заядливи, безсърдечни. Но в същото време той ще поддържа контакт с тези хора за лична облага. Няма да мине много време, когато и срещу вас ще започне да сипе подобни обвинения, което  в един момент това ще ви хвърли в тотален душевен срив. По този начин партньорът социопат или нарцисист намира оправдание на собственото си токсично поведение.

#3 „Много си чувствителен/а”

След като веднъж ви обсипе с куп похвали и ласкателства, дни наред след това вие ще бъдете игнорирани от него и ще ви се наложи да почакате доста дълго време, докато той отново реши да ви обърне дългоочакваното от вас внимание. Ако, не дай боже, междувременно му споделите, че се чувствате отхвърлени и пренебрегнати от негова страна, той ще ви обвини в твърде чувствителна натура. Ще започне да ви обижда, да омаловажава вашето мнение и да ви критикува (понякога в подигравателено-шеговит вариант). И това ще го прави, докато наистина не ви изкара извън релси.

#4 „Ти никога не ме разбираш”

Мъжете социопати са майстори в предизвикването на ефекта на бумеранга. Това е ситуация, в която той умишлено предизвиква вашия гняв и негативни емоции, след което обвинява именно вас, засегнатият в случая, за провокатор на спора. Стига се дори до там, че самите вие започвате да вярвате на думите му и да се съмнявате в собствения си здрав разум.

#5 „Ти доникъде няма да стигнеш без мен”

Това е една от най-често използваните от социопатите и нарцисистите фрази. Чрез нея те искат да ви манипулират и да ви внушат, че без тях нищо не можете да направите и доникъде не можете да стигнете. Но те не правят това, защото държат на връзката си с вас. Правят го, за да имат контрол и власт над вас. Не им позволявайте да ви се наложат. Вие можете и ще оцелеете и без тях.