Отдавна е известно, че депресията се отразява по различен начин на мъжете и жените, като засяга по-тежко представителите на силния пол.

Резултатите на британски учени от Кеймбриджския университет сочат, че бъдещото лечение на пациенти с депресия трябва да бъдат чрез нови методи, отчитащи разликата в пола.

"В повечето случаи мъжете страдат от персистираща депресия, докато при жените по-скоро се наблюдават само епизоди на психичното разстройство", коментира ръководителят на изследването Йе-Ю Чанг.

Това е основната причина за задълбочаване на последствия при мъжете, като пристрастяване към алкохол и наркотици в опит да се тушират негативните емоционални симптоми, както и по-честите мисли и опити за самоубийство.

Снимка: iStock

Изследванията с ядрено-магнитен резонанс на специалистите от Кеймбридж за начина, по който работи мозъкът на пациентите от двата пол при депресивни състояния, сочат съществени разлики в степента на активност в отделните области на мозъчния кортекс.

Необходими са допълнителни проучвания, за да се разбере точната причина депресията да поразява по различен начин мозъка на мъжете и жените.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Frontiers in Psychiatry".