Почти винаги, от висотата на възрастта си, човек иска да може да промени миналото си. За да не съжалявате за нещо, когато станете на 50, погрижете се за някои неща, докато още сте на 30.  

1. Не пушете
Пушенето е ресурс, който гълта много от финансите ви, влияе зле на здравето, а и миришете лошо.  

2. Използвайте слънцезащитен крем
Искате ли бръчки и кожа със слънчеви петна? Едва ли. Ето защо винаги използвайте слънцезащитен крем, дори да си мислите, че слънцето не е толкова силно.

3. Започнете да спестявате пари
Заделяйте от парите си, дори и да става дума за съвсем малка сума. На възраст 30 години човек има най-висок доход почти за целия си живот. Заделяйте, за да имате спестени средства за по-късно. Колкото по-рано изградите спестовността като навик, толкова по-добре.

4. Поддържайте (възобновете) отношенията си с родители, братя и сестри
Дори ако имате много сложни взаимоотношения с тях (понякога хората дори се мразят един друг), все още имате време да оправите нещата. Семейните връзки са изключително важни. С времето ще разберете, че вашето семейство е най-ценното нещо, което някога ще имате. Добре е да не го разберете твърде късно.

5. Събирайте спомени, а не вещи
Не си позволявайте лукса, да се събудите на 50 и да осъзнаете, че сте пропилели живота си в събиране на вещи. Предметите се обезценяват, спомените – не.  

6. Правете добрини, дайте
Правете услуги, и то с добро сърце.  И не очаквайте нищо в замяна.

7. Спортувайте
Активният начин на живот ще ви поддържа тонизирани и свежи дори на 50. Редовно правете физически упражнения и се грижете за себе си.

8. Научете се да сте доволни от това, което имате
истинското щастие е тогава, когато сте щастливив с това, което имате, а не чакате това, което нямате.

9. Преследвайте целите си
Не оставяйте плановете за по-късно, за следващата година, за по-нататък. Искате ли да си купите къща? Или да имате деца? Да промените кариерата си? Да скочите с бънджи? Не отлагайте нещата във времето. Не си повтаряйте "Ще стигнем и до това някой ден." Това е фраза застраховка, но и най-големият капан на времето.

10. Спете
Осигурете си покой в стаята, в която спите – завеси, които не пропускат светлина и тишина.

11. Грижете се за зъбите си
С годините проблемите със зъбите само се влошават. Решавайте ги навреме, още при начален дискомфорт. Така ще ви излезе по-евтино и безболезнено.

12. Бъдете любопитни
Организирайте си пътешествия, правете много снимки, поемайте рискове. Направете нещо запомнящо се за някой друг.

13. Спрете да ядете junk food
С пари може да си купите много неща, но не и здраве. Избягвайте максимално заведенията за бързо хранене в момента, в който навършите 30.

14. Четете най-малко по 10 книги на година
Човешкият мозък никога не спира да расте и да се развива. Затова е от изключително значение как го упражнявате.

15. Научете се да медитирате
Отделяйте си само по 10 минути на ден, за да се научите да изключвате. Какво са 10 минути на фона на 30 или 50 години?

16. Пътувайте
Колкото е възможно, винаги, когато можете. Пътуванията ще ви се променят така, като малко други неща могат. Става въпрос за това да изпитвате истински риск, страх дори,  така че да не трябва да живеете в страх за останалата част от живота си.

17. Спрете да се сравнявате с другите
Когато станете на 50, ще ви бъде напълно безразлично какво впечатление правите на околните. Намерете своя собствен път. Бъдете силни.

18. Водете си дневник
С времето със сигурност забравите много от ценните си моменти. Ето защо може да разчитате на записаното на хартия.  Друг вариант е да пишете на файлове на компютъра. Съхранявайте снимките на децата си на сигурно място, за да не ги изгубите.

19. Обръщайте внимание на вашите приятели
Обградете се с хора, които ви карат да се чувствате добре.  Смейте се с тях. Правете луди неща.Виждайте се задължително по веднъж в седмицата.

20. Купете си собствена къща
Това, разбира се, не е толкова просто, но винаги има начин. Когато си гарантирате, че имате свое собствен място, ще се прибирате спокойно у дома, за да се отпуснете за почивка в края на деня.