Може да сте попадали на шокиращи заглавия, констатиращи връзката между консумирането на месо и рака на гърдата, но ново американско изследване сочи точно противното - увеличеният прием на белтъчини може да намали риска от рецидиви на тумора, а вече засегнатите от рак на гърдата жени нямат никаква полза от ограничения прием на храни, съдържащи протеини.

Проучването, което обхванало над 6000 засегнати от рак на гърдата медицински сестри в периода 1976-2004 г., регистрирало над 1046 случая на рецидив на болестта, докато им здравословното състояние било наблюдавано.

Публикуваните резултатите в "Journal of Clinical Oncology" сочат, че няма никаква връзка между приема на незаменими и верижно-разклонени аминокиселини с експресията на инсулиновите рецептори в организма.

Увеличеният прием на протеини дори е способен да увеличи продължителността на живота на жени, засегнати от рак на гърдата, което потвърждава публикуваните резултати в "Cancer Epidemiology" от предишно проучване на "American Association for Cancer Research".