Злокачествените новообразувания на яйчниците са едни от най-често срещаните ракови заболявания при жените. Смята се, че най-рискови са жените след 50 години. Лекарите не спират да напомнят, че ракът на яйчниците е лечимо заболяване, ако се открие навреме. Затова всяка жена не бива да пренебрегва профилактичните прегледи и да посещава гинеколог поне веднъж годишно. Все още не съществува и точен, и надежден скринингов тест, който да се прилага при всички жени.

Ракът на яйчниците се нарича още овариален карцином. В България над 7000 жени живеят с тежката диагноза. Сред причините за рак на яйчниците на първо място е наследствеността. Също така жените, лекувани продължително за стерилитет със стимулиращи овулацията лекарства, и жени с наднормено тегло попадат в рисковата група. Наличието на рак на гърдата увеличава риска от развитие и на този вид рак. Симптомите, които алармират за рак на яйчниците са подуване на корема, понякога с болка, често уриниране, кървене при постменопауза, загуба на апетит. 

Лечението на рака на яйчниците се назначава след определянето на стадия, в който се намира заболяването. Обикновено хирургично се извършва тотална хистеректомия (отстраняване на яйчниците и матката, често и апендикса). В много ранен стадий на рака и при жени, които искат да запазят репродуктивните си способности се обсъжда отстраняване само на единия яйчник. Провежда се и химиотерапия. Съществува нова надежда за овладяване на рака на яйчниците чрез прицелна терапия с моноклонално антитяло. Антитялото, което специфично се свързва и блокира съдовия епидермален растежен фактор (VEGF), което възпрепятства образуването на нови кръвоносни съдове в тумора и по този начин спира растежа на рака и на образуването на метастази.  

Профилактика на рак на яйчниците

Ранната менопауза, раждането и кърменето намаляват риска от развитие на рак на яйниците.

Профилактичните прегледи са много важни, защото открит навреме, този рак е напълно лечим. Всяка жена трябва веднъж годишно да бъде преглеждана от своя гинеколог по метода на трансвагиналната ехография.

Опасността от рак на яйчниците може да бъде намалена, смятат специалисти от Великобритания след проучване в рамките на 30 години върху 171 хиляди жени на възраст между 25 и 55 години. Те твърдят, че за това помага хранителният режим на дамите. Онези, които консумират храни, които съдържат антиоксиданти (цитрусови плодове и соковете им, черен или зелен чай, червено вино, ябълки и др.) имат намален риск от коварното заболяване с 20 до 30 %.

Много психолози смятат, че положителното мислене, умението да се дава прошка и толерантното отношение към другите жени е част от здравето на женската полова система.