#Не можете да спите
Вечер заспивате трудно. Усещате сърцебиене и чувство на тревога. Копнеете за времето, когато ще се наспивате пълноценно, а на сутринта ще се събкждате освежени, готови за действие, изпълнени с енергия и настроение.

Какво да направите: Превключете биологичния си часовник на нов ритъм. Опитайте се да си лягате преди 22 часа. Дори и да не можете да заспите веднага, останете в легнало положение, но и не забравяйте да изключите светилната – само на тъмно организмът ви ще може да произвежда мелатонин – хормонът, който ще ви помогне да заспите и ще поддържа здравословния ви ритъм на сън през цялата нощ.

#Имате тъмни кръгове под очите
Разбира се, причина за това може да е липсата на достатъчно сън. Тъмни кръгове се появят и при стресови фактори като умора, емоционален стрес или дехидратация на организма. Ако тъмните кръгове са придружени от хлътнали навътре очи, това може да е сериозен знак за прдблеми с бъбреците.

Какво да направите: Никакъв крем за очи или коректор няма да ви помогне, ако сте претоварени, изтощени и претоварени от емоционален стрес. Отидете на лекар, за да изключите вероятността от проблеми с бъбреците, спете пълноценно, намалете темпото и стресиращите край вас ситуации.

#Нередовен месечен цикъл
Ако имате надбъбречна умора, вероятно също така може да имате и проблеми с щитовидната жлеза и менструалния цикъл. Една от причините? Ендокринната система (от която са част и надбъбречните жлези) може да се окаже подложена на химическо или токсично въздействие. Скорошно проучване разкри, че жените поставят около 515 химикали върху тялото си всеки ден.

Какво да направите: Направете равносметка на целия си досегашен начин на живот. Как се храните, какво количество алкохол консумирате, колко цигари на ден пушите, ядосвате ли се прекалено много и т.н., са въпроси, на които е добре да си отговорите, и ако отговорът не ви хареса, се опитайте да промените онези навици в себе си, които са причина за всичките ви проблеми и главоболия към момента.

#Чувствате се преуморени
Непрестанно сте заети с нещо, бързате, тревожите се, гоните срокове, и всичко това за сметка на личния ви душевен комфорт, спокойствие и здраве.

Какво да направите: Научете се да казвате "Не". Премахнете онези фактори в живота си, които ви носят негативни емоции, тревоги и притеснение. Спрете да контактувате с хора, в чието лице не срещате опора и доверие, а напротив – срещайте се по-често с такива, в чиято компания се чувствате щастливи и спокойни. Дайте приоритет на собствените си нужди и стремежи. Спрете да мислите за другите повече отколкото за себе си. Вземете живота си в свои ръце.

#Тялото ви е подпухнало и схванато
Когато сте стресирани хипоталамусът – висшият център на вегетативната нервна система, започва да подава сигнали към други органи и системи в тялото.Това предизвиква някои нервни и хормонални реакции, вследствие на което надбъбречните жлези започват да отделят хормони, включително адреналин и кортизол. Това ви кара да се чувствате напрегнати и неспокойни. Нарушенията във функционирането на надбъбречните жлези от своя страна предизвикват засилено отделяне на кортизол. В резултат на всичко това тялото може да подпухне, да се почувства безсилно и схванато, нарушава се кръвното налягане и т.н.

Какво да направите: Направете тест-слюнка, измерваща нивото на кортизол. Резултатите ще ви дадат най-точна представа за състоянието ви и най-вярна насока за неговото лечение, ако такова е необходимо.

#Чувствате крайно изтощение след тренировка
Вместо енергизирани и тонизирани, след тренировка се чувствате крайно изтощени и изморени. Нямате сили дори да седите. Сигурен знак, че нещо с надбъбречните ви жлези не е наред. Стресът явно си е казал думата и тук.

Какво да направите: Опитайте с медитация, лека йога, ходене или друго занимание, което ще ви помогне да се почувствате по-спокойни. Излезте на разходка извън града, сред природата, на чист въздух. Послушайте любимата си музика, вижте се с приятели. Всичко това ще ви помогне в борбата със стреса.

#Проблеми със стомаха
Ако тялото ви не получава това, от което се нуждае; ако се храните нездравосоловно или прекалявате с преработените храни и захарта, това категорично ще нанесе вреда върху стомаха и върху надбъбречните жлези. Резултатите са: подут корем, лошо храносмилане, чувство на тежест и дискомфорт.

Какво да направите: Премахнете от менюто си преработените храни, рафинираната захар и продуктите, съдържащи глутен. Вместо това, наблегнете на продукти, богати на добри мазнини (авокадо, риба), яжте повече пресни плодове и зеленчуци.