Естествено e за хората да побеляват на средна възраст. Дерматолозите наричат това явление "правилото 50/50/50" – 50% от населението на 50 години има 50% бели коси. Младите хора, които започват да побеляват преди 30-те, обикновено имат фамилност в преждевременното побеляване. Структурата на белия косъм е доста по-различна. Той е кух и с по-тесен диаметър, защото в него няма необходимото количество от пигмента меланин.

Ново изследване доказва, че белите коси се появяват заради натрупване на водороден пероксид в клетките на космите, в резултат на което те се обезцветяват отвътре. Количеството на водороден пероксид се контролира от ензима каталаза, който го превръща в кислород и вода. С годините започва да се  произвежда по-малко каталаза и от там се  увеличава водородният пероксид. Той от своя страна блокира синтезата на меланина, основният пигмент на косата.

Някои експерти смятат, че друга причина за ранното побеляване може да бъде липса на жизненоважни витамини (A, Е, D, С, B ) и микроелементи (цинк, мед).

Прекаленото излагане на ултравиолетовите лъчи на слънцето може да изсушава косата дотолкова, че тя да загуби от пигментацията си.

Появата на бели коси в резултат на силен стрес и разрушителни емоции е потвърдено с изследване през 2011 година, в което се вижда, че продължителен живот в реакция на борба или бягство може да увреди ДНК и да предизвика преждевременно стареене, включително побеляване.

Продължава със стратегия за отлагане на побеляването>>>

Стратегия за отлагане на побеляването

Появата на бели коси може да се забави, ако осигурявате на организма си достатъчно храни, съдържащи цинк, мед  и поливитамини. Включвайте радовно в менюто си: домати, краставици, шипки, орехи, кайсии грозде, ябълки, банани, череши и боровинки. Също така незабравяйте да консумирате сирене, морски дарове, ръжен хляб, ориз.

Не прекалявате с излагането на косата на силно слънце без шапка.

Приемайте допълнително поливитамини.

Намерете свое хоби или спорт, които ще ви направят по-стресоустойчиви.

Изплаквайте косата с отвара от коприва. 

За боядисване на побелелите кичур не използвайте безамонячни бои, защото с тях няма да постигнете желания ефект. Нанасяйте значително количество боя, за да постигнете стабилен цвят, който да не може бързо да се отмие след това.

Рецепта на Петър Димков при побеляване на косата

200 г корени от коприва, ситно нарязани се варят в 1 л. вода и 250 мл оцет, докато течността остане наполовина. След като отварата изстине се прецежда в бутилка и с памучен тампон всяка вечер с нея се намазват корените на косата чрез втриване.

Още природни средства срещу побеляването може да прочетете нататък: