Прясното мляко е вкусна течна храна, която се консумира от децата с удоволствие. При недостатъчна кърма прясно мляко може да се дава на бебетата след 9 месечна възраст в минимално количество или като добавка към храните, с които вече е захранено - пюрета, супи, млечни десерти.

За предпочитане е пълномасленото мляко, защото не бива да се пренебрегва ролята на мазнините за развитието и растежа на мозъка през първите години от живота. Децата до 7 годишна възраст може да консумират около 2 чаши мляко дневно. Това включва и млякото, добавено към зърнената закуска, попара, каша или сладолед.

Дори само една чаша прясно краве мляко доставя на организма около ¼ от нужните: калций, магнезий, фосфор, витамините B2 и D. Освен това балансираният състав на хранителните вещества - протеини, въглехидрати и мазнини, и множеството биологично активни вещества осигуряват на тялото силна имунна защита.

Хранителен режим, при който се изключва млякото, води до отслабване на съпротивителните сили и изоставане в растежа, затова по време на пости на децата и на бременните не се забранява консумацията на мляко. Съдържанието на лесно усвоим калций в прясното мляко е много важен фактор за здравината на костите и зъбите. Млякото осигурява енергия, нормално израстване и оформяне на детския организъм. 

Затова, осигурявайте на децата у дома всеки ден пълномаслено прясно мляко. Предлагайте им в ежедневното меню полезни зърнени закуски с мляко, млечни десерти (крем карамел, малеби), както и разнообразни ястия с добавка на мляко - суфле, пюре, крем супи и др.