Прясното мляко спада към една от основните хранителни групи за човек, независимо от неговата възраст. Млякото е една полезна храна, от която има нужда почти всяко домакинство, с изключение на алергични хора, които имат непоносимост към лактоза. Сутрешната закуска от овесени ядки или корнфлейкс с прясно мляко осигурява достатъчно енергия и ситост в най-активната част на деня на малките деца, на учениците и на родителите.

Някои специалисти препоръчват по 1 чаша прясно мляко на всяко хранене. Но, нека не забравяме златното правило на полезното хранене: "Да бъде разнообразно, като не се прекалява, с която и да било храна, дори тя да е най-полезната." Една чаша на ден е достатъчно, за да се изграждат здрави зъби и кости в детския организъм.

Освен това, мляко се добавя в крем-супи и запеканки, към суфлета и заливки. Разбира се, освен полза то им придава впечатляващ вкус. Прясното мляко е основа на много сладки кремове и сосове към ястия. Кулинарната обработка на меса и риби често включва накисване в прясно мляко, от което се обогатяват вкусово.

Има диета срещу високо кръвно налягане, която включва 3 чаши мляко дневно, но и 5 порции плодове и зеленчуци. При този тип хранене естествено е да настъпи редукция на теглото и съответно да се понижи кръвното нялягане, заради допълнителният ефект от наличието на калций и магнезий в млякото.

Научни проучвания посочват, че хората, които консумират мляко, са по-слаби, от тези които не консумират или рядко пият мляко. Механизмите все още не са изяснени, но се счита, че именно калцият от млякото е отговорен да не се натрупват мазнини в коремната област. 

В действителност, прясното мляко е една чудесна напитка с висококачествени протеини, лесно усвоим калций и витамини от групата B, които са необходими за добро състояние на нервната система.