Попадането на храната в стомашно-чревния тракт рефлекторно предизвиква свиване на жлъчния мехур и жлъчните каналчета, т.е действа жлъчогонно. Преяждането обаче, както и нередовното хранене оказват неблагоприятно въздействие не само върху жлъчния мехур, но и върху задстомашната жлеза и черния дроб.
Универсалните правила за храенене на хора с оплаквания от стомашно-чревния тракт са следните:
■Хранене на малки порции, не по-малко от 4-5 дневно.
■Сядането на масата да става винаги по едно и също време.
■Избягване на тлъсти, пържени и пикантни храни и алкохол.
■Ако обичате лук, преди употреба го попарете или задушете.
■Ограничете се от ряпа, горчица, хрян, спанак, защото дразнят лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника.
■Жълтъците и шоколадът са мощни стимуланти на жлъчния мехур, съответно и на отделянето на жлъчен сок.
Към тези диетични правила д-р Владимир Саврански в книгата "Жлъчният мехур” препоръчва редовната употреба на чай от шипки и кимион.
Плодовете на кимион (Cuminum cyminum), наречени "кимионово семе”, имат противовъзпалително, спазмолитично, леко разхлабващо действие и намаляват подуването на червата.
Рецепта за чай от кимион:
1 ч.л. кимионово семе се вари с 250 мл вода за 2-3 мин. Оставя се да се охлади. Прецежда се и се изпива. Чаят от кимион може да се пие по половин чаша 2-3 пъти дневно преди хранене.