Спете по гръб или на дясната страна, но не по корем и наляво. Когато лежите на лявата страна, белите дробове, стомахът и черният дроб притискат сърцето, а това води до оплаквания, заради допълнителното тегло, което го изморява. 

Жените с тънка талия и широк ханш, трябва да подпъхват от завивките под талията си,   

за да може гръбнакът да не провисва и да не се изкривява. Възглавницата трябва да съответства на ширината на раменете, затова жените трябва да избират по-ниски възглавници.  

Избягвайте да спите по корем,

защото в тази положение се притискат, както сърцето и белите дробове, така и вътрешните органи. Пълното дишане в тази поза е невъзможно, а често причинява схващане и болки във врата. Препоръчително е да се спи на меко легло, но с твърда основа.

Ориентирайте главата си на север , а краката - на юг,

така че да бъдете по линията на естественото протичане на енергията на земята.

Релаксиращата поза по гръб

е с леко раздалечени крака и опънати ръце по дължината на тялото, с насочени длани нагоре

Най-добрата защита срещу болестите е ефективно отпускане на тялото и ума по време на сън и чрез релаксиращи практики през деня. Отпуснете напълно мускулите. Затворете очи и дишайте равномерно.

Избягвайте да спите много, тъй като това прави мързеливо тялото. За повечето хора 7 или 8 часа сън са напълно достатъчни. Ако това не ви стига, значи имате неуравновесен режим на живот или лоши привички. 

Мускулите по време на сън са максимално отпуснати, затова при събуждане ставайте по-бавно от леглото. Ако спите по гръб, обърнете се настрана, поразмърдайте се, протегнете се.