Страсните целвуки намаляват риска от парадонтоза, защото венците постоянно се масажират. Имунната система се активира от чуждите антигени, а такава обмяна се осъществява, когато  целуваме любимия човек. 

Целувкит са прекрасна гимнастика за лицевите мускули, респективно - отлично козметично средство.

При дълга страстна целувка се изразходват 10 до 150 калории. Това може да се сравни с 15 минутна спортна тренировка. Освен това те подобряват и самочувствието.

При една целувка в организма се отделят успокояващи хормони, превишаващи минималната доза морфин.

Хората, които обичат да се целуват са оптимисти, уверени в своите сили.

И това не изисква доказателства. На устните са разположени стотици нервни окончания, затова нежното докосване ни дарява с небивало наслаждение.

Френските целувки са не само приятни и еротични, но и полезни. Във френските целувки работят 30 мускула и от тях 12 отговарят за движенията на устните и 11 - за езика.
По данни на белгийски изследователи при целуване човек отделя антистресови хормони, които понижават кръвното налягане, намаляват нивото на холестерола и инсулина в кръвта.

При целувка човек диша по- учестено, което влияе благоприятно на сърдечната дейност и насищането на кръвта с кислород.

Дългите и чувствени целувки понижават производството на стресови хормони, което намалява риска от сърдечен инфаркт.

Американски учени са доказали ползата от прегръдките. В експеримент при над 38 двойки в Северна Каролина установили, че прегръдките на влюбените уверичават  хормана на любовта – окситоцин, който не позволява да се изпитва чувство на самото и депресия. Прегръдките стабилизирали също кръвното налягане. Стимулира се също отделяне на ендорфини - веществата, които понижават усещането за болка и създават еуфорията. Ендорфините действат стимулиращо на имунната защита.

Влюбеният човек е щастлив човек, особено при взаимност на чувствата. Нека не забравяме, че
дълголетниците са обичали и са били обичани.