Човешкото тяло има ежедневна нужда от физическа активност за поддържане на нормално кръвообращение, стабилна терморегулация, добър тонус и отлично самочувствие. Сутрешният джогинг е масово практикуван от харата на умствения труд, защото е идеално решение за намаляване на стреса. След тежък ден първото нещо, което може да направите е да сложите екипа и маратонките, за да потичате в парка. Това е сигурен начин за успокояване и нормализиране на високото кръвното налягане, за да възстановите доброто си настроение и благоразположение. 

Изследвания показват, че хората, които бягат сутрин имат спад от 10% на кръвното налягане, което се е задържа така през целия ден. Оптималната продължителност на сутрешното бягане е около 30 минути. Ритъмът на сърцето не трябва да надхвърля 120 удара в минута. Не се страхувайте, че кросът ще ви изтощи, нали сами определяте колко да се натоварвате.
Ще бъдете изненадени колко изправени ще държите след това гърба и врата си. Освен това от ритмичното съкращение на мускулите на краката се тонизират кръвоносните съдове и се премахва застоя във вените, т.е. предотвратява се образуването на разширени вени. Дълбокото и ритмично дишане, при което коремът се издува при вдишване и се свива при издишване, е идеален регулатор на движението на кръвта в големите артерии.

Бягането с равномерна скорост намалява кръвното налягане и захранва с позитивни мисли. Това ще ви помогне да увеличите самоувереността си. Ще се усещате сякаш сте се придвижили с една стъпка напред към своите цели. Не по-маловажен ефект от джогинг сутрин е изгарянето на излишните мазнини, ако искате да редуцирате няколко килограма от теглото си. 

Направете тичането част от вашия живот и се радвайте на добро психическо и физическо здраве със силно сърце и нормално кръвно налягане.

Свързани статии