След като фитнес инструкторът Станимир Михов ни разкри кои са най-често срещаните грешки от мръсните хранения по време на диета, време е да видим и следката част на нещата – как могат да бъдат от полза. Защото за всеки потенциален негатив има и съответен позитив, който може да се извлече!

Полза 1 – психическа отмора

В случай, че сте рационални в изборите си, може да използвате мръсните хранения за психическа отмора. Знаейки, че сте заслужили съботното хранене с приятели навън, може да е предпоставка да работите по-здраво през цялата седмица. 

Полза 2 – хормонални ползи

Когато се достигне определена точка в загубата на мазнини, консумацията на високо калорично хранене може да стимулира процеса (изгаряне на мазнини) за следващите няколко дни. При драстично понижаване на подкожните мазнини или строги диети, функцията на щитовидната жлеза спада значително и респективно нивата на лептин. По-голям приток на калории, може да подейства положително в този случай, стига да бъде направено правилно – без преяждане. 

Полза 3 – запълване на гликогена

Ако имате чувство на отпадналост и усещате тялото си плоско, мръсно хранене може да запълни мускулите с гликоген отново, когато наистина се нуждаете от това. 

Полза 4 – инструмент за баланс 

Мръсното хранене може да бъде използвано като инструмент за балансиране на физиката. Например, ако бицепс и трицепс са слаба мускулна група, то мръсно хранене около тренировката за ръце, може да повлияе положително, като даде повече енергия, защити мускулите и захрани с повече хранителни вещества от обикновено.

Как да се насладите на мръсните хранения, без да проваляте режима си?

 - Направете си план и имайте идея кога ще се състоят;

 - Използвайте мръсните хранения, за да извлечете допълнителни ползи;

 - За предпочитане избирайте храни, които не само са калорични, но съдържат и хранителна стойност;

 - Не консумирайте алкохол в комбинация с високо калорични храни (най-вече източници на мазнини);

 - Ако желаете да направите голямо мръсно хранене, премахнете част от калориите от предходни хранения;

Заключение

Много фитнес ентусиасти се опитват да оправдаят лошите си избори с мръсните хранения, без предварително да са се поставили в позиция, в която да могат да извлекат ползи от тях. Ако например на всеки 4-5 дни усещате, че имате нужда да нарушите режима си, има голяма вероятност да не успеете да постигнете голям прогрес с фитнес целите си, затова се замислите какво е необходимо да се промени в плана ви.

От друга страна, ако може да използвате методично и логично мръсните хранения в свой плюс, няма нужда да се чувствате гузни. Също така не забравяйте, че има значение какво мръсно хранене ще изберете. Мръсно хранене, приготвено вкъщи, може да бъде много по-добре контролирано откъм калории, спрямо мръсно хранене от ресторант, където често има допълнителни скрити калории от източници като масло и захар.

И още веднъж – мръсното хранене е само едно хранене, а не консумация на храни, които се предполага, че не трябва да консумирате през целия ден. Ако следвате правилото 90/10 има по-голям шанс да спазвате хранителен режим или диета по-лесно в дългосрочен, а тези 10% не биха попречили особено при отслабване, оформянето на желаното тяло или запазване на резултати.

Снимка: Яж, моли се и обичай