Ползите от козето мляко са много. То има лечебни свойства, за които е редно да знаем.

1. Подходящо за хора с алергия към лактоза
Кравето мляко е алерген номер едно сред малките деца, като алергията може да продължи до зряла възраст. Част от леките симптоми на алергията към лактозата са диария, повръщане, обриви и сърбежи. За алергичната реакция е отговорен протеинът алфа S1 казеин. В козето мляко нивото на този протеин е 89% по-малко в сравнение с кравето мляко. Това прави козето мляко подходящ заместител при алергии. Всъщност проучвания сред кърмачетата с алергия към кравето мляко установяват, че близо 93% могат да пият козе мляко почти без странични ефекти! Освен това козето мляко се храносмила по-лесно и по-бързо от кравето.

2. Витаминна бомба
Диетолозите препоръчват козето мляко като една от най-богатите на калций храни. Само една чаша козе мляко ни дава 33% от препоръчителния дневен прием на калций (срещу 28% в кравето мляко) и 20% от дозата витамин B2. Също така козето мляко е богато на фосфор, витамин в12, калий. Самият ганди се е подмладявал, като е пиел само прясно козе мляко след дълги периоди на гладуване.

3. Помага за понижаване на холестерола
Козето мляко има лечебни свойства, подобни на зехтина. То помага за повишаване нивата на "добрия" холестерол, като същевременно намалява лошия. Въпреки че съдържанието на мазнини в кравето и козето мляко е подобно, козето мляко съдържа почти два пъти повече средноверижни триглицериди ( мст ), които са отговорни за понижаване на "лошия" холестерол (30-35%).

4. Стимулира имунната система
Козето мляко съдържа с 27% повече селен от кравето мляко. Този минерал е ключов компонент за функционирането на имунната система. Той ни помага да се предпазим от болести, като отблъсква инфекциите. И с това ползите за здравето не се изчерпват. Козето мляко може да нормализира дейността на сърдечно-съдовата система и действа профилактично срещу стомашно-чревни заболявания, тъй като понижава киселинността на стомаха.

5. Прави кожата по-здрава и красива
Козето мляко съдържа високи нива витамин а, който подобрява вида на кожата и е естествен източник за борба с акнето. Ето защо козето мляко може да допълва диета за лечение на акне. Млечната киселина, която се съдържа в млякото помага на тялото да се отърве от мъртвите клетки и избистря тена на лицето.

#Опитахме и препоръчваме

Снимка: Press office

Козето мляко олимпус се предлага в tetra gemina aseptic опаковка – картонена асептична кутия на тетрапак, която предпазва млякото от бактерии. Опаковката има трапецовиден наклон и широко "гърло" – допълнително удобство срещу разливане. Може да бъде изцяло рециклирана. За целта трябва да бъде изплакната след употреба и изхвърлена в контейнер за хартиени отпадъци.