Обвързваното ни ежедневие от детските години с използване на електронни утройства (видеоигри, електронни книги, лаптопи, таблети, смартфони) носи своите предизвикателства към очите. След непрекъсната им употреба без почивка още на следващата сутрин може да се събудите със зачервени очи и подпухнали клепачи. Специалистите го наричат "компютърен синдром”, което напоня за зравословен проблем. 

Защо се получава "сухо око”

Очите са в повишена готовност постоянно да следят динамичната визуална информация. Непрекъснатото фокусиране към непрекъснато сменящите се образи от екрана води до по-рядко мигане. Резултатът е изсъхване на слъзния филм върху очите, защото лигавицата от вътрешната повърност на клепачите не може да овлажнява повърхността на роговицата. Когато тя е суха, се създават условия за възпаление.

Какви са оплакванията от „сухо око”

Зрението се намалява и замъглява. Появяват се парене и сърбеж с усещане за "чуждо тяло” в окото. Видимо е зачервяването на конюнктивата. Има светлобоязън - невъзможност да се гледа силна светлина, понякога съпроводено с главоболие.

Как може да си помогнете

Направете консултация с офталмолог. Най-вероятно ще трябва да започнете да работите с очила. Умората на очите се премахва бързо чрез коригиране на зрителната острота с диоптри и с очила, помагащи при астигматизъм.

При работа пред екран правете почивка на очите със съзнателно мигане. Множго важно е да раздвижвате очните мускули – движение на погледа в кръгове; последователно поглеждане във всички посоки; движение по двата диагонала; затваряне на очите и покриването им с двете длани за 1-2 минути.

При усещане на сухота в очите използвайте очни капки "изкуствени сълзи”.

При сърбеж наплискайте лицето си със студена вода. Някои автори препоръчват гледане с отворени очи в студена вода.

Не пропускайте да приемате сокове от моркови и боровинки, които имат отлични хранителни вещества - витамини и микроелементи, които са полезни за очите.