В опазването на гърба без болки се включват редовно ходене пеш, спортуване, поддържане на изправен гръб въпреки принудителната поза, свързана с конкретната професия и така важното - разнообразно хранене.
Ето химическите елементи, които трябва да присъстват в храната, при проблеми с гърба и продуктите, в които се съдържат най-много:
- Калий
Картофи, моркови, лук, домати, грах, мед, орехи, бадеми, сливи, кайсии, фурми, ябълков сок, шипков мармалад, магданоз, копър, маслини, зеле.
- Калций
Киселото и прясно мляко, сирене, кашкавал, яйчен жълтък, фурми, сливи, зеле, лук, червено цвекло.
- Магнезий
Портокал, грейпфрут, фурми, смокини, козе мляко, яйчен жълтък, грах, пълнозърнест хляб, елда, овес, царевица, зеле, картофи, лук.
- Фосфор
Мляко, сирене, кашкавал, извара, яйчен жълтък, месо, риба, царевица, пшеница, хляб, картофи, грах, фасул, ядки.
Комплексна трябва да бъде грижата за гърба - опората на нашето тяло. Той заслужава вниманието ни през всичките години. Положителното мислене, доброто самочувствие и удовлетвореността от личния и професионалния живот също оказват влияние върху неговата стабилност и здраве. Слабите болки в гърба се успокояват от масаж на цялото тяло, топла борова вана или вана със соли. Благотворното влияние на тези процедури се дължи на подобреното кръвоснабдяване, намаляването на повишения мускулен тонус и възстановяване на подвижността между прешлените.
Повече по темата може да прочетете в книката на Ирина Сударушкина "Болките в гърба”.