Двама души са получили шанс за нови бъбреци в УМБАЛ "Александровска". Донорът е 15-годишната Даная от гр. София, изпаднала в мозъчна смърт.

След смъртта на младото момиче, майката дава разрешение органите й да бъдат използвани, за да се даде шанс за живот на други хора. Бъбреците са трансплантирани на мъж и жена с хронична бъбречна недостатъчност. 

Мъжът, получил бъбрек от момичето, е на 28 години от Момчилград. Бил е на хемодиализнодиализно лечение от март, 2023 г.

Другият пациент е жена на 71 години от Плевенска област. Тя е на диализно лечение от 2021 година. След интервенцията състоянието им е стабилно. 

Дни преди трагичния край на Даная, майка й отправи емоционален призив във Фб група, в търсене на специалисти, които да се отзоват по коректен и бърз начин на спешното състояние на Даная. Впоследствие сподели и как са се случили нещата. 

"Професор Габровски консултира. А златните ръце на д-р Захаринов оперираха. Доктор Дурльов, които също беше в екипа, целия екип от лекари, анестезиолози, реаниматори, сестри, санитарки….Пирогов… Всички вие дадохте шанс на Даная моята първа любов да се бори."
 
15-годишното момиче е било с хематологичен проблем, а операцията е била много тежка. Премахната е част от черепа й, за да се освободи налягането. Черепът е държан в тъканна банка, докато отока спадне.

Момичето е приемало много скъпи медикаменти, преливана й е кръв и плазма тромбоцити.

"Даная е в критично състояние, но надежда има, винаги има!" - са едни от последните думи на майката, преди смъртта й на 10 май.

Екипът на УМБАЛ "Александровска" изказа съболезнования на близките на починалото момиче и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите ѝ за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент!