Пиенето на текила е полезно за костите, защото агавето, от което се произвежда спиртната напитка, улеснява абсорбирането на калций и магнезий от костите.
Така умерената консумация на текила може да се окаже поредният коз за жените в борбата с остеопорозата, която засяга 200 млн. души по света.
Съставките от синьо агаве в текилата улесняват абсорбирането на минералите, а това е полезно за костите, защото ги поддържа в добро здраве и предпазва опорно-двигателния апарат от остеопороза.
Тестовете сред лабораторни мишки с полимери на фруктозата от кактусите агаве, сочат 50% по-високо синтезиране на протеина остеокалцин, който представлява индикатор за произвеждането на нова кост. Измереният диаметър на костите им също бил по-висок.
"Консумирането на фруктани в агавето, в съчетание с адекватна чревна микрофлора, спомага за образуването на нова кост, дори при наличието на остеопороза", обяснява на д-р Мерседес Родригес от "Center for Research and Advanced Studies".
Пълните резултати от изследването на мексиканските учени са публикувани в "Science Daily".