Пчелният мед е приятно на вкус лакомство и особено полезен хранителен продукт със своите над 70 съставки. Може да се съхранява дълго време, без да губи качествата си. За него преди хиляда години Авицена е написал: "Медът ободрява, възбужда апетита, подобрява храносмилането, възстановява паметта, изостря мисълта."

По 1 лъжичка мед всеки ден съдейства за по-добро храносмилане и регулира киселинността в стомаха. За отслабване се пие сутрин на гладно и вечер преди лягане чаша топла вода с 1 чаена лъжичка пчелен мед, поръсена с канела. Тази комбинация в следобедните часове може да се пие за преодоляване на умората и свеж дъх в устата.

Ако страдате от безсъние, пийте медена вода. Тя е естествено чудесно сънотворно средство. Приготвя се като в една чаена чаша топла вода се разтварят 2 чаени лъжички мед. Този меден еликсир се изпива 1 час преди лягане. Освен противовъзпалително и противомикробно действие медената вода има и разхлабващо действие. Не само целебен, медът помага на здравите хора да продължават да бъдат здрави.

Пчелен прашец

Пчелният прашец се състои от зрънца, които пчелите оформят от цветния прашец на растенията, обогатен със секрет на слюнчените жлези и мед. С помощта на задните си крачета го внасят чак до килийките на кошера. Там го използват като основна съставка при приготвянето на пчелно млечице за пчелата майка и за храна на  пчелните и търтиевите личинки. Химичният състав на пчелния прашец варира в зависимост от растенията, от които е събран свежият прашец.

Една лъжичка пчелен прашец сутрин, прибавен към фреш, кисело мляко или кафе с мляко допълнително ободрява и тонизира. Стимулира моториката на червата и предотвратява запек. Захарите му се резорбират бързо без да дразнят стомашната лигавица. Има благоприятен ефект върху вида на кожата и косата.

Пчелният прашец е богат на лецитин, който нормализира мастната обмяна и присъства в диетите за отслабване. Съдържанието на селен действа профилактично за ракови заболявания. Приемането на пчелен прашец стимулира изграждането на костната тъкан. Прашецът съдържа ензими и витамини, действащи антиоксидантно, което забавя процесите на стареене.  

Свързана статия