Летният сезон ни предоставя хранителни продукти, с които можем да си осигурим естествено хранене. Така наречената "жива” храна е богата на ензими, витамини, минерални вещества и водно съдържание. Ако искаме да се придържаме към натуралното хранене, е добре да знаем формулираните от Пол Брег три
основни правила за естествено хранене:
- 3/5 от всички употребявани храни през деня да бъдат зеленчуци и плодове в суров или полусуров вид, т.е. задушени или на грил.
- 1/5 от всички употребявани продукти през деня - натурални мазнини, пчелен мед вместо бяла захар.
- 1/5 от всички употребявани продукти през деня - протеини от животински или растителен произход.
Тези пропорции показват количественото присъствие от различните видове храни в ежедневното меню на човек.
Съществува още едно разделение по групи на конкретните продукти по честотата на консумацията им:
Да консумираме редовно:
- хляб - пълнозърнест, типов, ръжен, ръжено-пшеничен, царевичен
- плодове и прясно изцедените им сокове
Да консумираме системно, но в малки количества:
- сурови неосолени орехи, бадеми, лешници, слънчогледови и тиквени семки, кайсиеви ядки, сусам, кашу, шамфъстък
- пчелен мед, пчелен прашец, пчелно млечице, пчелен восък
- кълнове от соя, люцерна, бобови и др.
- зехтин и олио
- суроватка, извара,обезсолено сирене, кисело краве мляко
- фасул, леща, грах, бамя, нахут
- кафява захар, кленов сироп
- зеленчукови и билкови подправки - лук, чесън, праз, магданоз, чубрица, джоджен, девисил, ким, кимион, копър, риган, канела, босилек, червен пипер, черен пипер
Да консумираме в малки количества:
- прясно месо - пилешко, агнешко, телешко, прясна риба
- сметана, масло, кашкавал
- фъстъци, бакла
- топлинно обработени оксалатни зеленчуци - спанак, киселец, ревен, лапад, цвеклови листа както и сини сливи. Те могат да се употребяват по-често в суров вид.
Да не консумираме дори и в малки количества:
- тлъсто месо, замразено месо, месни и рибни консерви, пушени меса, колбаси, свинска мас, карантия
- пушени сирена, майонеза, гъби, патладжани
- сладолед, какао, кафе, газирани напитки, бяла захар, захарин, храни с изкуствени оцветители, консерванти
- много люти и много солени храни, всички пържени храни, престояла храна
Логиката на натуралното хранене е, че чрез храненето поддържаме тялото си здраво, силно и енергично. Но, ние се храним не от погълнатото количество храна, а от усвоената от нашия организъм качествена естествена храна.
Повече по темата може да прочетете в "Енциклопедия за здраве „Дар” 1-ва книга.