Митът, че кокосовото масло е полезно за здравето, е разбит, след като Американската асоциация по сърдечно-съдови заболявания публикува доклад, в който описва вредното му действие.

Изследванията й доказват, че в кокосовото масло има 82% наситени мазнини, което е много повече, отколкото в маслото (63%), телешката мазнина (50%) и свинската мас (39%).

Експертите препоръчват да избягваме използването на кокосово масло, защото съдържа лош холестерол и е причина за множество сърдечно-съдови заболявания. Всъщност, в дневното ни меню не трябва да има повече от 6% наситени мазнини. Можем да заменим кокосовото масло с други растителни мазнини – слънчогледово олио, зехтин, както и полезни храни като авокадо, риба и ядки.

Тази новина шокира доста, след като кокосовото масло от дълго време се възприема като лек за организма и стимулатор на метаболизма. Полезните ефекти на кокосовото масло като козметичен продукт обаче са неоспорими. Няма проблем да използваме кремове и балсами за суха кожа, които го съдържат.