За да се ободрите, не е необходимо да сте се занимавали със спорт редовно. Дайте си кратка почивка от домакинската работа или като релаксация вечер, след тежък работен ден. За целта седнете в удобна за вас поза, в удобни дрехи.

Тонизиращ масаж за главата

Започнете да натискате и масажирате с цели длани и с пръстите на двете ръце от върха на главата и постепенно се движете надолу към лицето и към шията. Върнете се отново към върха на главата и с натискане и отпускате преминете по врата към гръдния кош. 

Тонизиращ масаж за ръцете

Започнете да масажирате първо дясната страна, в посока от пръстите към рамото. Повторете като натискате по вътрешната страна на ръката до рамото и гърдите. След това с дясната ръка по същия начин масажирайте лявата страна. 

Тонизиране на корема

Постепенно без прекъсване сложете двете ръце върху корема с длани към пъпа, и започнете натискане и отпускане, постепенно придвижвайки се към сърдечната област.

Тонизиране на гърба

Масажирайте чрез натиск и отпускане долната част на гърба, областта на бъбреците и ребрата, като се придвижвате нагоре, докъдето достигате. 

Тонизиране на краката

Започнете с десния крак, като хванете в удобно за вас положение пръстите и стъпалото. Натискайте и отпускайте с двете ръце горната част на стъпалото, глезените, прасците, бедрата. Продължете през корема до сърдечната област. Повторете същото с левия крак.

Тонизиращо упражнение за гръбнака - странично търкаляне 

Легнете по гръб с изпънат гръбнак. Свийте коленете и ги прегърнете с ръце. Започнете да се търкаляте от едната страна на другата. Нека вратът ви е свободен и отпуснат. Дишайте нормално. Търколете се поне пет пъти и после отпуснете ръцете и бавно изпънете краката. Оставете тялото ви да се отпусне напълно.

Повече упражнения може да прочетете в книгата "Съвършеното здраве” на д-р Дийпак Чопра.