Ако се чувствате ужасно от "задръстения" си нос и продължителната хрема, най-вероятно вече се лекувате с антибиотици. Когато причинители на възпалението на носната лигавица са бактерии, друго ефективно лечебно средство, освен антибиотици, не съществува. Още повече, на фона на отслабналата имунна защита, усложнения като хроничен синуит с обща отпадналост и загуба на енергия, стават реалност. 

Признаците за синуит са:

-Болка с напрежение в областта на челото, скулите, ушите, носа, горната челюст и в горните зъби.

-Секретът от носа може да бъде бял, жълт или зеленикав. 

Всички тези болки, подсмърчане, висока температура и кашлица създават голям дискомфорт и намаляват работоспособността. Не във всички случаи антибиотиците решават въпроса. При вирусните и алергичните хреми антибиотичното лечение не действа, напротив може да добави страничните си ефекти - кандидоза при жените, гадене, диария, неутрализиране на ефекта на някои противозачатъчни таблетки. 

Процедури, облекчаващи изтичането на секрета и отпушване на носа: 

-Спрей със солен разтвор за нос. 

-Топла влажна кърпа на лицето.

-Парна баня или горещ душ.

-Пиене на топли чайове и бульони.

-Акупресура

-Спане на една страна или на по-висока възглавница. 

Дайте си доволно голяма почивка. 

В книгата "Твоето тяло казва "Обичай се” Лиз Бурбо пише: „ "Ако си от хората, които често имат този проблем - запушен нос, ти сигурно си много чувствителен човек, който иска да блокира тази чувствителност от страх да не преживява твърде много вълнение. Много важно е да се научиш да не се чувстваш повече отговорен за щастието на другите и за резултатите от техните жизнени опити. Като разбереш разликата между чувствителност и емоции, ще използваш много по-добре целия си потенциал и ще видиш живота в неговата цялост."