Здравето зависи от храненето повече от всеки друг фактор. Мъдрата мисъл ”Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен” е проверена от времето профилактика за блестящо здраве. Различните сортове ябълки ни предлагат многообразие от вкусове, сочност и сладост, но те са повече от добра храна, заради съдържанието си на калий.

Елементът на младостта

Погрешно е да се обвинява възрастта за спадането на клепачите, появата на бръчки и промяната в мускулния тонус. Ако не се промени храненето, очите няма да се отворят по-широко. Истината е, че калият е необходим за изграждане и поддържане на млади и здрави тъкани. Патриша Брег го нарича "ключов минерал в съзвездието на минералите. 

Калият за меките тъкани е това, което е калцият за костите и по-твърдите тъкани.

Той поддържа така също подвижни и гъвкави артериите. Човек може да си доставя ежедневно калий чрез консумация на пълнозърнести храни, които не са загубили при преработката и рафинирането именно калий, витамин В-комплекс, трици, аминокиселини, витамин Е и т.н.
Преждевременното състаряване обикновено се дължи, освен на недостиг на калий в организма, и на неправилния начин на живот - обездвижване и негативизъм.

"Човек е напълно отговорен за своята същност и за своя избор.”  Жан-Пол Сартър