След като вече представихме основните неща за популярната 90-дневна диета, време е да направим и обобщение на недостатъците, които има популярната диета в интернет. Думата отново има фитнес инструкторът Станимир Михов!

Липса на баланс заради множеството необосновани правила

Диетата ни снабдява с всички видове хранителни вещества, но в различни дни. За организма ни не е проблем да приема разнородна храна по едно и също време и да я преработва, даже е препоръчително. Ще дам пример с кръвната захар. Колкото по-богато на хранителни вещества е дадено хранене, толкова по-ниска ще е създадената инсулинова реакция. 

Загуба на малкото количество мускулна маса

Хората, които решават да започнат 90-дневната диета, обикновено не притежават голямо количество мускулна маса. При добре балансиран хранителен режим, протеинът има главна роля, докато при 90-дневната диета, приемът на протеин е веднъж на четири дни. Това, комбинирано с отрицателен калориен баланс, гарантира значителна загуба на мускулна маса. 

Йо-йо ефект, стрии и целулит

Над 80% от хората, отслабнали с 90-дневната диета, после си връщат килограмите, но са загубили сериозно количество мускулна маса, сдобили са се с отпусната кожа, стрии и целулит. Нещо, което прави кожата стегната и прибрана, както и придава оформен вид на тялото, е именно мускулната маса. Основната идея на един добър хранителен режим е да се спазва за дълъг период от време, да ни научи на здравословни навици и на хранителна култура. Формата и визията, в която се намираме, е отражение на нашите избори, които правим всеки ден. Върнем ли се на старите си навици, се връщаме и в старото си тяло.

Недостиг на ценни витамини и минерали

Тъй като всяка група от храни носи определени мирконутриенти, може да се окаже недостатъчно за организма набавянето им веднъж на всеки четири дни. Не само заради разредения прием, но и заради неподкрепените от логика и проучвания количества. Витамин C и витамините от групата B са водноразтворими. Преработват се и се изхвърлят от организма постоянно, затова е необходимо и постоянното им набавяне. 

Опции освен 90-дневната диета 

Плавен преход в приема на калории е много по-здравословна крачка, отколкото преминаването от режим, в който не спазвате каквито и да е ограничения, към 90-дневната диета. Първата крачка, която може да направите, е да въведете малки, здравословни замени. Подобни замени са:

Консумация на повече вода вместо други напитки (над 3 литра);

Стевия подсладител и канела вместо захар;

Цял плод вместо натурален или изцеден сок;

Овесени палачинки вместо от брашно;

Чаша червено вино вместо бира или калоричен коктейл;

Пълнозърнести храни вместо преработените им версии;

Овесени ядки вместо мюсли и зърнени миксове;

Горчица вместо майонеза;

Сурови ядки вместо печени с добавена сол;

Зехтин вместо рафинирано олио;

По-често печено и варено вместо пържено;

Микс от подправки и калиева/хималайска сол вместо обикновена;

Оризовки вместо чипс или снакс;

Консумация на храна доколкото се чувствате сити, а не докато се изпразни чинията.

Тези малки замени биха били повече от достатъчни, за да придвижат нещата в положителна насока, но без стреса, ограниченията и евентуалните нежелани странични ефекти от 90-дневната диета. С тях също ще загубите бързи килограми в началото – отново както беше споменато по-рано в статията, заради редуцирането на сол и натрий, които са основен отговорник за баланса и количеството съхранена вода в тялото.

Но в същото време ще се чувствате по-жизнени и енергични, отслабването ще е по-здравословно, няма да загубите голям процент мускулна маса и след това при желание лесно ще надградите постигнатото. Защото след като приключите 90-дневната диета, която ви поставя такива ограничения и се окаже, че не сте постигнали желаните резултати, какво следва? Още една 90-дневна диета?

Съчетаването на предложените замени, дори с минимална физическа активност, биха гарантирали постигането на по-бързи, по-задоволителни и по-здравословни резултати. Дори не е нужно да тренирате във фитнес, особено в началото. 

Наложете си тези промени за една седмица и сме сигурни, че резултатите ще ви мотивират да искате да постигнете повече. Тогава може да се обърнете към специалист, който да ви насочи към добре балансиран хранителен режим, отговарящ на възможностите ви, лични предпочитания, опит с диети и здравословно състояние.

Очаквайте "Здравословно хранене: Най-добрата диета" от Станимир Михов!