Нормалните стойности на артериалното налягане за възрастен човек са около 120/80 mmHg. Понижението на двете стойности, съпроводено с дискомфорт, се счита за ниско кръвно налягане (хипотония). Дори когато измерените стойности са 85/55 mmHg, може да се считат за нормални, ако не са налице никакви оплаквания.

Кръвното налягане е динамична величина. Хипотония може да настъпи след обилна менструация, при продължително прекарване в легнало положение, дълго неподвижно стоене прав или престой в топло задушно помещение. Падане на кръното налягане съпътства различни болести като анемия, алергичен шок, храноманиите - анорексия и булимия. При тези случаи лечението е насочено към първопричината. Тежките симптоми на хипотония със световъртеж и обща слабост се проявяват относително рядко.

Как да подобрите състоянието си при хипотония:

Почивайте след хранене.

Увеличете приема на сол с храната за задръжка на водата в тялото.

Пийте повече течности и вода около 1,5 л, за да поддържате нужния обем кръв.

Не пийте кафе, защото кофеинът стимулира вниманието и сърцето, но има силен диуретичен ефект и води до обезводняване на тялото. Ако изпиете една чаша кафе, сред това трябва да изпиете 2 чаши вода.

Ходете пеш всеки ден.

Избягвайте дългия престой под горещ душ и в сауна.

Правете упражнения сутрин за подобряване на кръвообращението – клякане, въртене на обръч, кръгови движения на всички стави на ръцете и краката. Започвайте от глезените и преминете през коленете, тазобедрените стави, китките, лактите, раменете.

В момент на омаляване притиснете върховете на пръстите на едната ръка, а след това на другата. Силният натиск окажете от двете страни на всяка нокътна плочка. Това е манипулация за бърза намеса при колабиране.

За тонизиращия ефект на адаптогените (женшен, златен корен, елеутерокок, ехинацея, шизандра) при обща слабост, изтощение, депресивно състояние, хипотония прочетет в следващите статии:

Тонизиращото действие на женшен

Умората равна ли е на ниско кръвно налягане