Газираната минерална вода не е безопасна за нашата талия и ни кара да дебелеем, тъй като въглеродният двуокис в газираните мехурчета изостря апетита, като стимулират хормона на глада.

Резултатите за "коварните" свойства на газираните напитки върху килограмите идват от ново изследване на учени от "Birzeit University" с лабораторни мишки с неограничен достъп до храна. Опитните животни били разделени в четири групи, на които давали:

 - вода

 - негазирана напитка със захар

 - газирана напитка със захар

 - газирана напитка с диетичен подсладител

След 3 месеца консумиралите газирани напитки повишили с 20% теглото си от останалите, а след една година натрупали затлъстявания около жизненоважни органи, признак за хронично затлъстяване. При тях били открити и по-високи нива на грелин – хормона на глада.

Последвалите тестове с 20 здрави доброволци сочат, че консумиралите газирана напитки по време на закуска имат 6 пъти по-високи нива на грелин от приемалите вода.

Генералният директор на "British Soft Drinks Association" изрази съмнение в достоверността на проучването, тъй като "Няма научно доказателство, че въглеродният диоксид в безалкохолните напитки предизвиква повишен апетит или затлъстяване, а резултатите от едно изследване върху мишките ще са релевантни и за хората".

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в "Obesity Research & Clinical Practice".

Снимка: iStock