Първото "бебе в епруветка" в България се появява на бял свят през 1988 г., благодарение на екипа на доц. д-р Атанас Щерев. През изминалите 27 години асистираните репродуктивни технологии помагат на хиляди български семейства да сбъднат мечтата си да станат родители. По последни данни всяка година между 5-7% от бебетата, които се раждат у нас, са заченати след медицинска намеса с процедура по асистирана репродукция.

Първите родени "бебета в епруветка" са дело на доц. д-р Атанас Щерев и ползотворната му съвместна работа с биолога проф. Илия Ватев, с плеядата ентусиазирани акушер-гинеколози д-р Йосиф Димитров, д-р Валентин Лачев, д-р Владимир Янков и др. Приложението на инвитро методиката в България е белязано в началото от много трудности поради липса на специализирани консумативи, недостиг на качествено оборудване и апаратура. Доц. Щерев си припомня как той и неговите колеги постигат огромен напредък с много упорит труд, чрез запознаване от публикации с опита на западните пионери на инвитро лечението и голяма доза сърцатост, и иновативност за сглобяване на необходимия инструментариум често от "подръчни" материали.

През 1987 г. се поздравяват с първите бременности след успешни инвитро процедури, децата, от които се раждат през следващата 88-ма. Ако успешните случаи в първите години от приложението на технологията у нас са били 3-4 годишно, в момента само в Медицински комплекс "Д-р Щерев” са няколкостотин ежегодно. Благодарение на пионерското усърдие, находчивостта и упоритостта на доц. Щерев в наши дни у нас инвитро методиката вече е наложена в България като успешна възможност за лечение на безплодието, съобразно с най-високите европейски и световни стандарти.

Тази година се отбелязват не само 27 години от раждането на първото инвитро бебе у нас, но на днешния ден (3 април) "бащата" на инвитрото в България – доц. д-р Атанас Щерев празнува своя 70-годишен юбилей. В своята професионална кариера доц. Щерев допринася изключително много за развитието на акушерството и гинекологията у нас и най-вече на българската репродуктивна медицина. Достатъчно е да се спомене, че 80% от специалистите, прилагащи модерните асистирани репродуктивни технологии в страната ни, са обучени лично от него, а останалите репродуктивни специалисти са подготвени от негови ученици.

Екипът на доц. Щерев полага основите по модерното лечение на безплодието в България с внедряване на световни иновативни методи и технологии, даващи надежда за постигане на радостта от зачеването и раждането на дете дори при много отчаяни семейства. И днес, повече от четвърт век след първата успешна процедура у нас, Медицински комплекс "Д-р Щерев" остава лидер в прилагането на инвитро методиката в България с над 5500 родени бебета.