Употребата на лечебната сила на растенията се корени още от начало на човешката история. В наши дни около 80% от населението на света продължава да разчита на по-меката и безвредна билкова медицина. В дворното място може да се отглеждат много от естествено растящите в природата билки. Това, което трябва да знаем, ако имаме своя ферма, е да разпознаваме билките и по какъв начин да ги използваме при кокретни оплаквания.

Салвия

Ако във вашата ферма все още си нямате градински чай, сега е времето за това. Размножаването става чрез резници. Мога да ви изброя поне три причини в полза на салвията, позната като градински чай - стои красиво в двора, разкошна подправка е и може да послужи за релаксираща вана. Това храстче понася зимните студове на открито.

През есента продължава да краси с благородството на сиво-зелените си мъхести листа, които, ако размачкате между пръстите си, са силно ароматни. Още от времето на Хипократ, градинският чай е бил наричан свещено растение. Намира приложението за инхалации при кашлици, гаргара срещу възпалено гърло, а запарка от салвия намалява нощните изпотявания по време на климакс. Начин на приготвяне на екстракт за вана прочетете нататък: 

 

Как да използваме растенията във фермата за лечебни цели? Ще видите във „Фермата” по bTV тази есен. Всички любопитни подробности следете на Facebook страницата на предаването.