По-големият брой на хората, които в анкетата „Имате ли главоболие?” са отговорили с  ”Да”, ме накара да ви припомня за едно лесно и приятно средство, приложимо в домашни условия – горещите бани на краката с етерични масла.

Есенциите за отпускане и успокояване са тези от лайка, лавандула, кипарис, портокалов цвят, сандалово дърво, риган, роза, градински чай.

Използвайте около десет капки етерично масло за баня на краката. Те трябва да се добавят точно преди потапянето им. Имайте предвид, че трябва да поддържате водата топла, като доливате поносимо гореща. Тези бани се правят за не повече от 10 минути сутрин и вечер. Водата трябва да покрива глезените.

Освен при главоболие, баните на краката са полезни при настинка, хрема, запек, менструални болки, разширени вени, обща умора.

Ако разполагате с домашна вана, можете да си приготвите

успокояваща вана за добър сън с лавандулово и лайково масло.

Достатъчно е в топлата вода да накапете 4 капки лавандулово масло и 1 капка лайково масло. Разбъркайте с ръка, така че комбинацията от маслата  да образува тънък филм на повърхността.  Влезте във ваната и се отпуснете. Лавндуловото масло е подходящо за всеки вид кожа.

В ароматерапията лавандулата се смята  за най-полезната есенция за терапевтични цели

Лайковото масло, от своя страна, върху кожата проявява и обезболяващо, и антисептично действие. Не очаквайте мигновено въздействие от есенциите. То ще се забележи постепенно.

Конкретното етерично масло или комбинацията от няколко есенции определят вида на терапевтичната вана.

За освежаваща вана е достатъчна капка ментово и 4 капки бергамото масло

Когато излезете от нея, финият ароматен слой ще полепне по кожата, така че тялото ще остане леко парфюмирано.

Баня афродизиак се приготвя от 1 к. масло от иланг-иланг с 4 к. масло от сандалово дърво и 1 к. жасминово масло. Общият брой капки не бива да надвишава 5 или 6.

Предпазващата от настинка вана се приготвя в по-топла вода с 2 к. хвойново и 3 к. лавандулово масло.

Съчетанието на топлата вана с ароматичните вещества е удоволствие, на което можем да се насладим, при това полезно.