Ягодите предпазват от силно агресивния рак на гърдата, като полезният ефект започва да се проявява след 5-седмична консумация на купичка от 10-15 ягоди дневно.

Резултатите от изследването на учени от италианския "Marche Polytechnic University" са с лабораторни мишки, получавали концентрат от 15% от храната им – еквивалент на около половин килограм ягоди при хората.

Снимка: iStock

Използваният екстракт от сорт "Алба" спрял растежа и свил раковите образувания, потискайки дейността на гени, предизвикващи метастази в човешкия организъм. Паралелните тестове с лабораторно култивирани клетки дали същите резултати.

Само бъдещите изследвания с пациенти могат да потвърдят позитивния ефект у хората, коментира ръководителят на изследването д-р Маурицио Батино. Пълните резултати са публикувани в последния брой на списание "Scientific Reports".

Снимка: iStock

Най-много пестициди обаче съдържат ягодите, сочи доклад на работната група по околната среда "EWG" след анализ на данните от американското министерство на земеделието сред 48 плодове и зеленчуци.