Суровите зеленчуци се измиват под течаща вода, заради обработката им с химикали срещу болести и вредители. Зелето и зеленолистните зеленчуци се накисват в солена студена вода срещу яйца на кучешка тения. Термично приготвената храна от зеленчуци подобрява и улеснява усвояването й.
Кулинарната обработка обезврежда и някои токсични вещества.
Например в суровите картофи се съдържа соланин, но при обелването им, чрез варене и печене соланинът се разрушава и не предизвиква неразположение. Вкусните гъби пумпалки също са токсични. Затова трябва да се сварят, да се излее водата и едва тогава да се приготви ястие.
Здравословно неразположение може да причини недостигът на някоя от трите основни хранителни съставки - протеини, масти и въглехидрати. Ако дълго време човек се храни непълноценно с фабрични продукти, бедни на микроелементи, витамини и протеини, също може да се проявят болести.
Твърде кисели, люти и горещ ястия трудно се понасят от жлезите на храносмилателния тракт.
В "Джуд-Ши” - древен трактат по медицина, написан преди 1200 години, почти всички храни и от животински и от растителен произход се приемат за лекарства. Много важно е как ги съчетаваме и приготвяме, без да се губят полезните вещества.
Едно от основните правила на натуралното хранене, формулирани от корифея на здравословното хранене Пол Брег, е
3/5 от всички употребявани храни през деня да бъдат зеленчуци и плодове
в суров вид или задушени, и на грил. Продължителната термична обработка разрушава полезните и необходими на организма витамини. Когато бланширате или варите продуктите, внимавайте да не налеете прекалено много вода, която ще трябва да изхвърлите, а именно там попадат минералите и водноразтворимите витамини.
За да се избягва окисляването им и да се запазва съдържанието на витамините А, В и С,
при варене зеленчуците изсипвайте директно в горещата вода,
вместо да ги загрявате в тенджера, заедно със студената вода.
Правилно подбраната храна може да бъде лекарство, каквото е посланието на Хипократ:
Нека храната бъде ваше лекарство, а лекарството ваша храна.
Съществуват списъци с химичните елементи, съдържащите се в диетични храни при проблеми с гърба. Има препоръчителна диета за хора с хроничен ревматизъм и подагра. За храненето на хората с хипертония прочетете тук >>>.