Рядко може да се срещне човек, който не обича вкуса на лука, който наричаме кромид лук. Ще припомня любимите панирани кръгчета лук - отлично мезе за бира; свински шишчета, редувани с парченца чушка, лук и печурка; картофената салата със свежо нарязан лук; гергьовската салата от маруля, варено яйце, репички и пресен лук; балканските традиционни яхнии със задушен до златисто кромид лук и т.н.

"Емблематична" особеност на лука е да ни разплаква

Сълзите ни потичат при всяко рязане на глава кромид. Обяснението е, че при нарушаване цялостта на клетките, веществата от различните клетки се смесват. От това смесване се извършва биохичимна реакция . Образува се газ, който съдържа сяра. Именно този газ предизвиква сълзите, след като се отдели във въздуха и попадне върху очната лигавица. Тя се раздразва и потичат сълзите. След това газът се смесва с отделените сълзи и се образува киселина, която създава характерното чувство за парене, което повече усилва сълзенето. Този порочен кръг се разрушава почти веднага след прекратяване на рязането на лук.

Сълзите от лука са полезни

Те действат като защитна реакция за опазване на очната ябълка и очната лигавица не само от попадането на чужди частици, но имат и бактерицидно действие, а лукът ги усилва. Затова отделените при обработката и рязането на суров кромид лук сълзи са полезни. За допълнителните здравословни предимства от консумацията на ястия с лук може да прочетете тук>>>.