Конопът ни е известен повече като основна суровина при производство на въжета и тъкани, в хартиената промишленост и като потенциален източник на гориво. Конопеното семе, добавено в диетата идва също с множество ползи за здравето. Може да се добави конопено семе в зърнени закуски, да се поръси в салати, да замени ядките в готвено ястие. То е добро за покълване и за приготвяне на растително освежаващо мляко от конопено семе. Може да бъде чудесна енергийна съставка на хлябове, бисквити и сладкиши.

Конопеното семе е без съдържание на алергени, глутен и лактоза. Счита се за алтернатива на рибата за хора, които предпочитат растителната храна. Това, което го прави наистина специално е, че конопът съдържа 80% незаменими мастни киселини. Маслото от коноп е наричано "най-перфектно балансираното масло в природата" заради идеалното съотношение 3:1 – омега 6 към омега 3. Есенциалните мастни киселини в конопеното семе извеждат холестерола от кръвта, което предотвратява образуването на плаки в артериите. Това понижава кръвното налягане и намалява риска от сърдечен инфаркт.

Мозъкът има много мастни киселини, които са открити в конопеното семе. След редовна консумация може да се подобри паметта, да се облекчат тревожността и депресията и да се подобри настроението.

Конопеният протеин е особено подходящ за хора, които водят динамичен начин на живот, защото е много богат и на витамини - A, B1, B2, B3, B6, C, D и E, ензими и минерали - калций, магнезий, сяра, калий, желязо, цинк, фосфор. Подходящ е и за жени в период на менопауза.

Конопеното семе осигурява големи количества разтворими фибри, които поддържат храносмилателния тракт активен и чист. Следователно, може лесно да отстрани затруднения в храносмилането със запек и подуване на корема.

Конопеното масло има вълшебен козметичен ефект върху състоянието на косата, освен това притежава естествен слънцезащитен фактор. То е добро и за изчистването на кожни заболявания като псориазис и суха екзема.

Конопът е разновидност на растението Cannabis Sativa (марихуана), но не съдържа големи количества от THC (тетрахидроканабинол), което е основното психоактивно вещество.