Преди години посрещнахме Коледа на гости на семейни приятели в Австрия. Тогава за първи път опитах вкусната пуйка с кестени, но пък тя дълго време беше моят кулинарен шедьовър.

Какво е нужно за приготвянето й?

Обикновено купувам средноголяма пуйка. Предварително я варя около 20 мин. в голяма тенджера под налягане. Подправките за бульона са: 10 зърна черен пипер, 2 дафинови листа, 2 зърна бахар и сол на вкус.

За пълнежа сварявам три шепи кестени. Те са най-трудоемкият процес в приготвянето на пуйката и обикновено си осигурявам помощници - цялото семейство сяда около масата и бели кестени.  Конкурентното начало също присъства - кой ще извади цялата ядка, при това - без да я натроши. "Увредените” също могат да се използват, разбира се, но честичко попадат в графата "похапване по време на готвене”.

Към обелените кестени добавям една шепа стафиди и 3 сини сливи, нарязани на много дребно с остър нож. Слага се и половин сурова зелена ябълка, обелена и нарязана на кубчета. Дреболийките, които са предварително сварени, добавям към пълнежа. Всичко се разбърква в купата с бульона, който трябва да е около 1 чаена чаша.

След това напълвам пуйката с пълнежа и я зашивам. Бутчетата и бялото месо шпиковам с парченца масло. Остатъкът от пълнежа нареждам около птицата.

Пече се в предварително загрята фурна - около 2 часа на умерена температура. Може да се покрие с фолио, за да не изгори бързо коричката. Към края цялата пуйка се полива няколко пъти със соса.

Добре опеченото месо с коричка има много приятен вкус, когато е гарнирано с цели кестени и благодарение на сочния вкус на стафидите.

Добър апетит!