Средно голяма пуйка около 3- 4 кг варете за около 20 мин. в голяма тенджера.
Подправки за бульона: 10 зърна черен пипер, 2 дафинови листа, 2 зърна бахар и сол.
За пълнежа сварете три шепи кестени. Те са най-трудоемкият процес в приготвянето на коледната пуйка. Опитвайте да извадите ядките цели.
Към обелените кестени добавете:
- 1 шепа стафиди
- 3 броя сушени сини сливи, нарязани на ситно
- 1/2 сурова зелена ябълка, обелена и нарязана на кубчета
- дробчето, сварно и нарязано на дребно.
Всичко се разбърква в купа с 1 чаша от бульона.
Напълнете пуйката с пълнежа и я зашийте. Бутчетата и бялото месо шпиковайте с парченца масло. Остатъкът от пълнежа наредете около пуйката.
Пече се в предварително загрята фурна около 2 часа при умерена температура. Покриийте с фолио, за да не изгори бързо коричката. Към края цялата пуйка се полива няколко пъти със соса.
Добре опеченото месо с коричка има приятен вкус, когато е гарнирано с целите кестени и сочния плодов пълнеж.