Ядките и семената са една от най-полезните храни за хората. Нареждат се на второ място, веднаха след зеленолистните. Шепа ядки на ден осигуряват нужните хранителни вещества за правилната функция на мозъка. Ядките съдържат витамини А, Е и от В групата, както и много микроелементи - калий, калций, фосфор и желязо. 

Ядките се предлагат сурови, бланширани, печени или пържени. Някои дори са допълнително овкусени с панировка или пикантни подправки. Ето кои от тях са най-подходящи в зависимост от начина на термична обработка.

Сурови
Плюсове
Заради липсата на термична обработка те са запазили най-ценните си вещества.  В суров вид от ядката се усвояват всички микроелементи, а не само калориите. Ако ядките са в черупките, в които растат, в този им вид те са най-полезни. Черупката ги предпазва от всякакво външно влияние. 


Минуси
Насипните сурови ядки често стоят изложени на слънце и други вредни влияния твърде дълго. Избирайте такива в плътно затворени кутии, или съхранявайте купените насипни в плътно затворен, тъмен буркан в хладилника. Повечето суровите ядки се обработват с различни химикали. Затова преди консумация ги накисвайте. Така отстранявате вредната фитинова киселина. 

Снимка: iStock

 
Бланширани
Плюсове
Бланширането е една от най-щадящите термични обработки. Ядката има вкус едновременно на сурова и на печена. Бланшираните ядки са без обелки, което е голям плюс за хората с по-чувствителни стомаси. Захарите в 100 г бланширани лешници са 3,5, в сравнение с 4.9 при печените и 4.3 при суровите. Обелените 

Минуси
Заради липсващата обвивка, бланшираните лешници не са особено дълготрайни. 

Печени
Плюсове
Вкусни са. Хранителните им стойности са леко по-ниски от тези на суровите ядки, но не много. 

Минуси
Обикновено се пекат в мазнина и сол. При този процес при бадемите и лешниците, които са едни от най-масово консумираните ядки, се образува акриламид - действа като невротоксин. Излишното количество от него има канцерогенно действие и може да предизвика изменения в хромозомите. За да намалите рисковете, е препоръчително сами да печете ядките си и да използвате естествен вид сол.

Пържени
Плюсове
При тази топлинна обработка вкусът е по-различен от този при печене или когато липсва такъв. Мазнината и солта, в които са обработвани, повишава калорийната им стойност. Заради пърженото са неподходящи за хора с чувствителни стомаси. 

Минуси
Ярката обвивка на панировката прави този тип ядки (например оранжевите бирени фъстъци) привлекателни за децата и те заявяват открит интерес да консумират точно от този вид. 

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement