Ядките и семената са една от най-полезните храни за хората. Нареждат се на второ място, веднаха след зеленолистните. Шепа ядки на ден осигуряват нужните хранителни вещества за правилната функция на мозъка. Ядките съдържат витамини А, Е и от В групата, както и много микроелементи - калий, калций, фосфор и желязо. 

Ядките се предлагат сурови, бланширани, печени или пържени. Някои дори са допълнително овкусени с панировка или пикантни подправки. Ето кои от тях са най-подходящи в зависимост от начина на термична обработка.

Сурови
Плюсове
Заради липсата на термична обработка те са запазили най-ценните си вещества.  В суров вид от ядката се усвояват всички микроелементи, а не само калориите. Ако ядките са в черупките, в които растат, в този им вид те са най-полезни. Черупката ги предпазва от всякакво външно влияние. 


Минуси
Насипните сурови ядки често стоят изложени на слънце и други вредни влияния твърде дълго. Избирайте такива в плътно затворени кутии, или съхранявайте купените насипни в плътно затворен, тъмен буркан в хладилника. Повечето суровите ядки се обработват с различни химикали. Затова преди консумация ги накисвайте. Така отстранявате вредната фитинова киселина. 

Снимка: iStock

 
Бланширани
Плюсове
Бланширането е една от най-щадящите термични обработки. Ядката има вкус едновременно на сурова и на печена. Бланшираните ядки са без обелки, което е голям плюс за хората с по-чувствителни стомаси. Захарите в 100 г бланширани лешници са 3,5, в сравнение с 4.9 при печените и 4.3 при суровите. Обелените 

Минуси
Заради липсващата обвивка, бланшираните лешници не са особено дълготрайни. 

Печени
Плюсове
Вкусни са. Хранителните им стойности са леко по-ниски от тези на суровите ядки, но не много. 

Минуси
Обикновено се пекат в мазнина и сол. При този процес при бадемите и лешниците, които са едни от най-масово консумираните ядки, се образува акриламид - действа като невротоксин. Излишното количество от него има канцерогенно действие и може да предизвика изменения в хромозомите. За да намалите рисковете, е препоръчително сами да печете ядките си и да използвате естествен вид сол.

Пържени
Плюсове
При тази топлинна обработка вкусът е по-различен от този при печене или когато липсва такъв. Мазнината и солта, в които са обработвани, повишава калорийната им стойност. Заради пърженото са неподходящи за хора с чувствителни стомаси. 

Минуси
Ярката обвивка на панировката прави този тип ядки (например оранжевите бирени фъстъци) привлекателни за децата и те заявяват открит интерес да консумират точно от този вид.