Орторексията е нездравословна мания за здравословно хранене. Д-р Стивън Братман първа въвежда термина през 1997 г. за модел на здравословно хранене, което се пресича с територия на хранителните разстройства. "Ortho" означава правилно (точно) и "rexia" означава желание. С други думи, желание за най-правилното. Хората започват да гледат етикетите на храните без мазнини, без въглехидрати, без глутен и т.н., но последствията са нездравословни - поднормално тегло, спиране на менструалния цикъл, невъзможност за концентрация и работа. 

Тъй като информираността за здравословното хранене увеличава все повече хората, които стават вегани или хранещите с храни без глутен, американските клиницисти казват, че се натъкват на повече пациенти със симпотими на орторексия. Д-р Ангела Гуарда, директор на програма "Нарушения в храненето" в Johns Hopkins смята, че хранителните разстройства са отражение на съвременната култура: "Преди двадесет години, много от пациентите, които виждах с анорексия бяха вегетарианци. Сега също се говори за ядене на органична храна, но хората казват, че те са с непоносимост към лактозата и алергични към глутен, въпреки че техните кръвни тестове показват, че те не са. Тези обяснения са удобен начин да скрият страха от ядене на високо калорични храни или храни, приготвени от други лица, което провокира у тях тревожност."

Въпреки че е трудно да се прецени разпространението на орторексията без диагностичен код, около 30 милиона души се предполага, че страдат от хранителни разстройства в САЩ, според Националната асоциация по анорексия невроза и свързаните с нея разстройства.

Д-р Томас Дън, професор по психология в Университета на Колорадо, е един от малкото изследователи, които са публикували в научни списания за орторексията. Той смята, че тя трябва да бъде отделна диагноза. Д-р Дън вижда разлики в мотивацията на пациентите: "Хората с анорексия ограничават своя прием, като следват здравословна диета, за да бъдат слаби. Хората с орторексия ограничават своя прием, като следват здравословна диета, за да бъдат здрави."

Супермаркетите за хранителни стоки са заредени с безглутенови продукти и соево сирене. Нови вегетариански ресторанти се откриват всеки месец. Mintel, изследователската компания, изчислява, че продажбите на безглутенови продукти са се увеличили 63% през 2012-2014 г., въпреки че цьолиакията (непоносимост към глутен) засяга само 1% от населението на САЩ. Междувременно, продажбите на вегетариански сирена са се увеличили с 22.7% през 2014 г. в сравнение с миналата година.

Хората започват да се ограничат от някои групи храни с най-добри намерения: "Първо вегетарианец, след това веган, после суровоядство, а след това дори спират да се хранят", казва Дън. Това е хлъзгав наклон, когато човек желае да се храни правилно, а вместо това развие хранително разстройство.