Ето защо е добре да се запознаем с някои от причината за вредните ни навици и, ако е необходимо, да вземем необходимите мерки навреме.

#Шоколад
Имате лош ден. Напоследък все по-често посягате към шоколада? Според психолозите причината може да се крие в лошия ден, който, на подсъзнателно ниво, искате да игнорирате с нещо, което ще ви донесе утеха и „сладко” облекчение. Пък и това е обяснимо, имайки предвид, че едно от свойствата на шоколада е да повишава градусите на настроението ни.
На диета сте. Нарасналият интерес към шоколадовите изкушения, според психолозите, може да се окаже и резултат на добрите ви намерения да стоите настрана от приятни и висококалорични лакомства. А и нали сте чували израза: "Забраненото е най-сладко". Според диетолозите страстта към шоколада също нараства по време на диета. Този глад сочи, че организмът, подложен на ограничен режим на хранене, търси начин да компенсира чувството си за глад и празнота чрез набавянето на висококалорийни и сладки храни.

#Бонбони
Намирате се в преддиабетно състояние. Обожавате смучещи бонбони? Внимавайте, защото, според специалистите, рискувате да си докарате диабет. Ако апетитът ви към бонбоните е екстремен и хроничен, рискът от увеличаване нивото на кръвната захар нараства още повече.
Имате висока кръвна захар. Ако гладът ви към сладко и захар е съпътстван и с повишена необходимост от уриниране, тогава със сигурност имате диабет.
Всяка промяна в нивата на хормоните също може да увеличи апетита към захар. Ето защо повечето бременни например изпитват повишена нужда от сладко и захар.
Консумирали сте храни, богати на въглехидрати. Често пъти гладът към бонбони има връзка и с храната, която сте консумирали последно: бял хляб, бял ориз, картофи и макаронени изделия. Тези продукти съдържат прости въглехидрати, които предизвикват интензивно отделяне на инсулин, който разгражда захарите по-продължително време. Но тъй като инсулинът е в по-големи количества, организмът реагира с повишен глад към нови захари.
Подложени сте на стрес. По време на стрес организмът също изпитва нужда от повече захари, тъй като изразходва много енергия. Ето защо в напрегнати ситуации също изпитваме подсъзнателна нужда от сладко.

#Тестени изделия
Имате нужда от захари. Ако имате неконтролиран апетит към тестените изделия, това е знак, че организмът ви действително се нуждае от повече въглехидрати и захари. След консумацията на тестени храни, богати на скорбяла, тялото реагира по същия начин, както след консумация на сладки храни и захар. Това е така, защото попаднала в човешкия организъм, скорбялата бързо се превръща в прости захари – храна за клетките.

#Сладолед
Имате киселини в стомаха или киселинен рефлукс. Сметановите млечни храни са склонни да успокояват чувството на дискомфорт, предизвикано от тях. Млякото има свойството да абсорбира и неутрализира стомашните киселини.
Приемате твърде много болкоуспокояващи. Нестероидните противовъзпалителни лекарства като "напроксен" и "мортин" може да изглеждат безобидни, но те действително могат да причинят възпалителни процеси в стомаха. Сладоледът и млечните продукти успокояват болезнените усещания.
Имате нужда от почивка. Сладоледът, както и млечните храни, като обезмаслено мляко и кисело мляко, съдържа натурални млечни захари, които могат да ви дадат бърз тласък на енергия.

#Солени храни като чипс и соленки
Дехидратирани сте. Гладът към соленото може да е сигнал за настъпила в организма дехидратация. Това е естествена защитна реакция на тялото, което търси да си набави нужното количество вода. Желанието за солени лакомства е лесно обяснимо, тъй като попадайки в клетката, солта задържа водата по-дълго време, поддържайки нормалния тургор, и така помага на тялото да задържа водата. От друга страна, консумирайки солени храни, човек създава неволно благоприятен климат за приемане на повече течности, или по друг начин казано – ожаднява.
Стресирани сте. Много солени храни – като чипс, бисквити и соленки – са хрупкави. Някои специалисти твърдят, че яденето на хрупкави храни може да помогне при облекчаването на стреса.

#Месо под формата на пържоли и бургери
Имате недостиг на протеини. Нарасналата нужда на организма от месни специалитети, като пържоли, бургери, бекон и др., може да бъде резултат на дълго лишаване на организма от месо и храни, богати на протеини.
Страдате от дефицит на желязо и витамин B. Обикновено при дамите в периода след менстуационния цикъл нуждата от месо нараства. Това се дължи на факта, че нивото на желязото значително се е понижило.

#Пържено
Страдате от липса на достатъчно сън. Поради липсата на сън, по времето на който тялото се възстановява и зарежда с енергия, организмът бързо се изтощава, в резултат на което се чувстваме уморени, мудни и... гладни. Организмът реагира, изпитвайки нараснал апетит към храна, богата на мазнини, бързо доставящи чувство на пълнота и ситост. Това усещане обаче е временно, тъй като скоро след това чувството за тромавост и вялост отново се връща. По-добрата алтернатива в случая е да си набавите храни, богати на полезни мазнини, а не пържени.

#Сирене
Имате нужда от захари. Може би си мислите, че сиренето е само мощен източник на мазнини и протеини. Но не знаете нещо друго – сиренето, също така, съдържа и естествени млечни захари.
Не приемате достатъчно калций или витамин D. Всички знаем, че сиренето и други млечни храни доставят на организма калций и витамин D. За щастие, тялото произвежда витамин D, когато е изложено на пряка слънчева светлина. Но ако работите на закрито или живеете на място със студен климат, рискът да страдате от недостиг на витамин D е голям.
Не консумирате достатъчно мазнини. Сиренето е добър източник на този така важен за енергийния баланс в организма ни хранителен елемент.